>

dimecres, 2 de març del 2011

Chutney de ceba i poma

L’altre dia, quan vàrem anar a celebrar l’aniversari de l’Yves a casa dels seus pares, ja us podeu imaginar que no vàrem tornar amb les mans buides. La Loles ens va preparar un munt de coses, entre elles una ceba d'1kg 100g -la vaig pesar al arribar a casa, perquè mai havia vist res similar-. Va ser un regal que els hi va fer un pagès i van pensar que jo li podia treure profit. Ells em van dir si la volia per utilitzar com atrezzo per les fotos del bloc. Però com podia desaprofitar un exemplar així? Feia temps que em rondava pel meu caparró la idea fer una recepta de chutney i vaig trobar que seria una bona manera de treure rendiment d'aquest superexemplar.

Pels qui no ho sapigueu: el chutney és una recepta d’origen indi que combina fruites i verdures i està condimentada amb diverses espècies. S’utilitza com a acompanyament de diversos plats típics d’aquesta cultura. A Europa i a Amèrica també és freqüent trobar aquest tipus de preparat, però en aquests casos s’introdueix un nou element: el vinagre, d’aquesta manera s'aconsegueix potenciar les propietats conservants, així doncs és més fàcil conservar-ho durant més temps, sempre i quan ho haguem envasat bé.

Pot semblar una recepta estranya pels qui mai l’heu tastat, però us asseguro que és fantàstica. Combinada amb pa i formatge, com us presento a la foto, és un aperitiu fantàstic i el seu sabor no us deixarà indiferent. Només heu d’utilitzar una mica la imaginació i ja veureu quin profit en treureu. Espero que us agradi i us animeu a tastar-ho!


Ingredients:

1 kg de cebes
2 cebes vermelles
2 pomes fuji
50 g de panses
50 g de nous
100 ml de vinagre de préssec
100 ml de vinagre de mango
4 c/s de mel de taronger
5 espècies
Canyella en pols
4 c/s de sucre


Preparació:

Agafem les cebes i les pomes, les pelem i les tallem a daus i les posem a la cassola -millor que sigui antiadherent- juntament amb les panses, les nous, el vinagre, 4 cullerades soperes de mel i de sucre blanc, 1 cullerada de postres de canyella i una de 5 espècies -aquestes mesures poden variar segons el vostre gust-. Ho cuinem a foc lent durant 1 hora i ho anem remenant de tant en tant per evitar que s’enganxi. Un cop cuinat, ho posem en pots de vidre, prèviament esterilitzats -ho podem fer amb el rentaplats- i ho tapem bé.



41 comentaris:

  1. Vinagre de mango??? vaja ets una capsa de sorpreses... mai l'he vist...tinc una llista tant lllarga de productes nous a comprar, que tindre que fer 2 cuines, no una....jajaja
    un petonet

    ResponElimina
  2. Jo mai n'havia provat, i m'agrada, m'agrada força el chutney... també el podeu posar en altres plats, com el bacallà, etc.
    Felicitats!

    ResponElimina
  3. Però quina peça!! Quin regal!! Ja li has tret bon profit, sense dubte! Jo el vaig probar una vegada i em va agradar força! Apuntada! Petonets

    ResponElimina
  4. Bon dia bonica!
    Doncs molt ben aprofitada aquesta super ceba! jajaja quina passada... no li vas fer cap foto?!
    I el chutney no l'he provat mai crec, però amb el que porta segur que m'agradaria! Jo tinc vinagre de gerds i és deliciós, me'l va portar ma germana!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  5. "Peassu" de ceba, no? Nosaltres en tenim de molt grans, també. Però no sé si arriben a pesar tant! Aquest chutney té una pinta... Deu fer un gustet agredolç, imagino. O m'equivoco?
    Petonarros família Bolet! :)

    ResponElimina
  6. UN BUEN CHUTNEY Y MUY AROMATICO CON ESTOS INGREDIENTES, LOS QUE TENEIS LA SUERTE DE VIVIR EN LA CAPITAL TENEIS A TIRO UNA DESPENSA BESTIAL, EN CAMBIO LO DE PUEBLO LA CEBOLLA Y NORMAL je,je
    bona recepta
    peto
    miquel

    ResponElimina
  7. Me encantan los chutneys, y si os gustan te paso las dos recetas que más hago en casa. Yo los como con todo, queso, carne, a cucharadas...
    yo me llevo tu receta, que me parece estupenda, y con miel de azahar, mi favorita, que tiene que darle un toque delicioso.
    Me despido de tí hasta el miércoles que viene, si haces cosas ricas guardame un poquito de cada.
    Muchos besos guapa.

    ResponElimina
  8. Una ceba d'1kg???? Uau, crec que jo tampoc he vist mai una ceba tan grossa, je je je...
    Em sembla un destí fantàstic per aquest exemplar de ceba tan especial. M'encanten els chutneys i aquest de ceba i poma ha de quedar molt bo.

    ResponElimina
  9. Mare meva quina ceba i quin bon partit li has tret!
    La presentació, com sempre, fantàstica!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  10. Chutney!! Es algo que tengo tan pendiente! La mezcla es buenísima! Pero el tema de los vinagres, donde los comprastes?? Gracias!

    ResponElimina
  11. Juju,
    Se quedaran una delicica... Me ya gustado mucho la receta : )

    Besitos

    ResponElimina
  12. I no has fet una foto de la bèstia?
    A la Índia a cada plat ens hi posaven un cutney diferent, alguns eren bons com ho ha de ser el teu, altres feien saltar les llàgrimes... (i no de plaer, eh?)

    ResponElimina
  13. ¡que ricor! me encantan los chutneys, me encantan sus sabores dulces y como potencian cualquier plato. y con tostaditas, en realidad de cualquier forma, jaja.

    ResponElimina
  14. Que ricossssssssssssss, te han quedao!!!

    Encantada de conocerte, me quedo como seguidora.

    Te invito a seguir mi blog.

    Besitos.

    ResponElimina
  15. A mi em va passar el mateix que a tu però amb tomàquets. Aquí, com que vivim a les afores, tothom te el seu hortet, jo per que el tinc en testos i sí, faig una mica de tot, però de varietats petites, com els cherry, cebetes tendres o be el pebrotets de gernika o les guindilles de Ibarra. Però hi ha que te un bon hortet i a vegades em venen amb uns tomàquets que dona glòria! de més d'un quilo!

    Escolta, apart de que mai havia vist ni el vinagre de préssec ni de mango, que m'han semblat fabulosos, no he provat mai el chutney. Però t'he de dir que m'imagino tots aquests sabors que hi has fet servir i em sembla que m'ha d'agradar moltíssim. Ho provaré!

    Moltíssimes gràcies per la recepta, guapíssima! :-)

    ResponElimina
  16. Pues a mi la cebolla...me fascina y en chutney es deliciosa, hay uno de zanahorias que me fascina...este tuyo no tiene desperdicio y con esa presetación...rico, rico.

    Un besiño grande :D!

    ResponElimina
  17. No lo he probado nunca pero me han dado muchísimas ganas después de esta entrada... me encantan todos los ingredientes
    besos

    ResponElimina
  18. Que cosa más rica!, voy a ver si encuentro esos vinagres tan exquisitos!.

    ResponElimina
  19. Hola Judit,
    avui acabo de saber que la Mònica del Llàbiro és la teva germana, i perquè no siguis menys, m'uneixo als teus seguidors!
    A més, em fa molta gràcia el teu nom, perquè pel Maig tindré una nena que es dirà Joana i ara ja carinyosament ens dirigim a la panxa i li diem Juju!
    Fins aviat!

    ResponElimina
  20. Debe estar exquisito, la verdad es que el chutney no me falta, a pesar de que sólo lo consumo yo.
    Donde encuentras esos vinagres?, los preparas tu?, que maravilla deben ser.
    Besos

    ResponElimina
  21. Menuda explosiòn de sabores, es delicioso hasta en el color.Se emplea muchísimo y ya verás cuando llege el verano con los higos.
    Una pasada y combinado con el queso perfecto.
    Un beso

    ResponElimina
  22. Això és "bocato di cardinale"... deliciós

    ResponElimina
  23. Eh! volia veure una foto de la ceba!!!!!!!
    Fa poc que he descobert els chutneys. M'agrada fer-ne un de mango que és molt bo, però deixa una olor penetrant a la casa que dura un parell d'hores. M'apunto el teu de ceba i poma i el provaré...que després de les maduixes la meva fruita de capçalera són les pomes!! ;) Un petó, guapaaaa!!

    ResponElimina
  24. Aquesta ceba quasi devia ser de record Guiness!. Tu li has tret un bon profit, eh?. Aquest chutney ha d'anar molt bé per acompanyar carn de porc, per exemple.

    ResponElimina
  25. I tant que li vas treure profit!!!i amb una molt bona recepta!!!M´agrada!!!

    ResponElimina
  26. Caram! una ceba de més d'un kilo... No n'hi vist mai cap.
    Li has donat una sortida estupenda en aquesta ceba. Felicitats!

    ResponElimina
  27. UMMMMMM!! Boníssim, el chutney fa també molt bon acompanyament a carns sense suc, p.e: magret d'anec, llom de porc a la sal..... i s'en pot fer de moltes fruites (mango, pera, poma,prèssec...) mai l'hem tastat amb vinagre, m'ho guardo per la propera !!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  28. Judith, estupenda receta.
    He hecho el chtney de mango o de higos pero de cebolla no lo había probado.
    Me la apunto.
    Besos

    ResponElimina
  29. Nunca lo he probado pero tomo nota de todo ....BESOS MARIMI

    ResponElimina
  30. Moltíssimes gràcies a tots pels vostres comentaris!!! m'els he llegit tots!!!! els vinagres són de Vom Fass ( Gran vía entre Passeig de gràcia i Pau Clarís) en tenen un munt i tots molt originals!!!! aneu amb compte perquè és un vici!!! Molts petonets a tots!!!

    PD: avui no hi ha recepta perquè estic amb angines al llit! 8(

    ResponElimina
  31. Hola!! he trobat el teu bloc a través de gastroblocs i com m'agrada molt em quedo seguint-te!

    Ha casa mai he cuinat chutney, però n'he probat en alguns plats en restaurants i la veritat es que sempre m'ha agradat i aquest teu té molt bona pinta el dolçor de la ceba i la poma deuen de quedar molt bé! Ja em menjaria una torradeta d'aquestes :)

    Bueno, tal i com t'he dit em quedo seguint-te i vaig a donar una volta per veure la resta de receptes. Si tu tb vols passar per la meva cuina i si t'agrada seguir-me, hi estàs convidada! :)

    Un petó i fins el teu proxim post! :))

    ResponElimina
  32. Hola Judith, guapa tu

    amb els ingredients que porta , el resultat segur que es de luxe
    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  33. Judith, què bé!! M’encanta aquesta recepta. No he fet mai chutneys i en tinc moltes ganes. A més la combinació d’ingredients que fas servir ha de quedar boníssim!Què ben aprofitada la super ceba!! No tens cap foto de l'exemplar?? jeje!!

    Molts petonets!!!

    ResponElimina
  34. Qué delicia, apoyando un comentario anterior como decía Jesulín en dos palbras IM-PRESIONANTE.
    Un besazo

    ResponElimina
  35. Judith una delicia de les tantes teves,me ha encantat,una combinació perfecta.
    Esper que et trobis bé he vist o he llegit que no esteis bé,
    Un petonet molt gross i cuidat molt princesa.

    ResponElimina
  36. No n'havia sentit parlar. ho he trobat molt interessant i crec que m'agradaria. Una ceba per immortalitzar. Deus haver guardat una foto, oi?

    ResponElimina
  37. Adoro el chutney, siempre lo hago de mango pero este tiene una pinta...me lo apunto

    ResponElimina
  38. Sens dubte un molt bona aprofitament!!! quina delícia de plat!
    Molts petonetsss

    ResponElimina
  39. Judith, chiquilla, qué chutney más delicioso, aunque me hubiese encantado ver esa pedazo d ecebolla. Joé... madre mía, qué cebollón. jejeje
    Por cierto, gracias por tu felicitación en mi blog. Te lo agradezco mucho.
    Un besote

    ResponElimina
  40. ¡qué te mejores Judith!.....
    Tengo que probar esta receta porque a nosotros nos gusta mucho el chutney de mango....pero....¿qué hago con el vinagre de mango.....? aquí no lo voy a encontrar ni de casualidad.....
    Un besazo

    ResponElimina