>

dimecres, 31 d’agost del 2011

Suau


Sembla mentida com les persones podem arribar a associar un gust amb una edat o unes persones determinades. Precisament, això és el que em passa amb el cafè. Quan us vaig presentar, ja fa un temps, la recepta del tiramisú, us vaig explicar que el cafè no m'agrada, però que hi ha dues excepcions on el tolero: el tiramisú i el Suau.

El Suau és una beguda a base de cafè que em fa viatjar en el temps. Recordo les sobretaules després d'un bon àpat de cap de setmana, els iaios, la padrina, els papes i la Moni tots a taula fent petar la xerrada i de sobte algú pregunta: qui vol un cafè?. La Moni i jo aixequem la mà i diem: nosaltres! Però és clar, és ben sabut per tothom que el cafè no es una beguda per a nens, igual que el cava. Però sempre hi ha l'excepció que confirma la regla, i aquesta es produïa si era Festa Major. A casa hi havia unes copes molt i molt petites on amb prou feines hi cabia un ditet de cava, suficient per mullar-nos els llavis i sentir-nos una miqueta més importants. A l'hora de prendre cafè -per sort en cap moment se'ns va passar pel cap demanar un cigaló- demanàvem un suau. La padrina ens va ensenyar, que si al cafè amb sucre l'hi afegíem gasosa obtenim una escuma molt i molt llaminera, i era moment de ser una miqueta més grans… 

El temps ha passat i, tot i tenir edat de prendre cafè, no en prenc mai; ja que no m'agrada el gust amarg que té. Fa temps que em rondava pel cap publicar aquesta recepta, però no ha estat fins aquest cap de setmana, mentre veia com el meu petit príncep feia la migdiada, que m'he animat a fer-la. Us recomano que si sou amants del cafè us animeu a tastar el Suau, una manera diferent de prendre'l.


Ingredients: 

Cafè 
Gasosa
Sucre
Canyella en pols
Glaçons de gel


Preparació:

En un got posem un cafè, a ser possible espresso, dues cullerades de sucre, remenem i afegim la gasosa. Veureu que l'escuma comença a pujar. Un cop haguem obtingut l'escuma desitjada, afegim uns glaçons -si voleu donar-li un toc més especial, aquests es poden fer amb el licor que més us agradi- i un polsim de canyella. És important que es begui immediatament.




50 comentaris:

  1. Ves quina cosa, café amb gaseosa, no hagués imaginat mai aquesta convinació, m'encanten les històries sobre la infantessa i els seus records.

    Petonets

    ResponElimina
  2. Me gustan las bebidas echas con café! Tu propuesta es genial!!

    Muchos besos!

    ResponElimina
  3. Una recepta genial aquest "suau".
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Osti... cafè i gasosa? no ho coneixia pas!! Jo si que bec café, encara que no gaire sovint. Però si t'haig d'explicar les meves etapes de begudes: recordo que de petita era aigua amb gas sempre, ara no soporto aquesta i només la bec sense gas. També hi va haver una temporada que se'm donava tot el dia per la coca-cola light i ara és la fanta 100%! Hauré de probar la teva a veure si em vicio a aquesta! jajajja
    Un petonet!!

    ResponElimina
  5. A mi tampoc m'agrada el cafè, potser hauria de provar això del Suau...! :O :)

    Petons!

    ResponElimina
  6. Ostres, em son aquesta beguda però no sé on l'he sentida... perquè jo no l'he provat mai! L'haurem de provar! A mi m'agrada el cafè, però "me estoy quitando"... ahir me'n vaig prendre un i fins vora les 3 amb els ulls com a plats... pppfffffff!
    Saps que un cop amb 2 anyets vaig pillar una bona trompa de cava? Es veu que em vaig anar prenent els culets que quedaven per totes les copes i després a dormir la mona! jajaja Apuntava maneres! :P

    Petonets carinyo!
    Sandra

    ResponElimina
  7. Quins records, quan jo era petita també aixecava el dit i com a tu sempre era no, fins el dia q hi havia una celebració, aquell dia et posaven un rajolí.

    Alguna cosa semblant vaig tastar fa molts anys, a casa d'uns cosins.

    Petonets maca

    ResponElimina
  8. cafe i gasosa??? nomes per saber q te gust, l'haurem de tastar!

    ResponElimina
  9. Ojiplática me dejas con esa mezcla, no se me habría ocurrido jamás, pero como me fío de tí plenamente y me gusta el café, lo probaré ;)
    Besossss

    ResponElimina
  10. que cosa mas rara Judith!!!Hay que probar esto sin duda, despues te cuento porque ahora no me atrevo a decirte nada ;))

    Cada dia me sorprendes mas
    bss Esther

    ResponElimina
  11. No coneixia el Suau, però a Grècia vam tastar el cafè frapé, escumós i amb un toc de canyella. I ens va encantar! Així que aquesta versió estic segura que també m'agradaria molt :)

    ResponElimina
  12. Jo si que el conec i recordo, com tu , que de petita m´en donaven! Però li deiem Soldat!!
    Petonets

    ResponElimina
  13. Para una cafeteraadicta como yo, es una bebida estupenda.

    Besos.

    ResponElimina
  14. Jo sóc adicta al café, ho reconec. Però sol i sense sucre!així i tot em fa curiositat tastar aquest teu, no coneixía aquesta beguda! aquí Suau es una coneguda marca de licors, i al principi m'havía despistat el títol.

    ResponElimina
  15. Quina combinació! Mai l'havia sentit anomenar, pero si dius que està bo, et crec, jajaja, encara que això de barrejar cafè i gasosa s'em fa bastant extrany xD.
    A mi per cap d'any em deixaven veure champagne, era l'únic dia en que em deixaven, i una copeta minúscula, i sempre que ve cap d'any em fa gràcia recordar-ho.
    Be, de fet tinc alguna altra anècdota de quan tenia 6 i una cata de vins, jajaja, però aquesta la guardo per a la intimitat, jajaja xD.

    Molt petonets guapíssima!!

    ResponElimina
  16. Yo soy cafetera a más no poder, lo siento, ¿será por eso que no conocía esta combinación? aunque me guste el café bien cargado no me pierdo hacer este experimento con los niños ¡se lo van a pasar genial! (ya sabía yo que ahora que tu trastito ha empezado a andar tienes que aprovechar sus siestas jajaja)Nuestra cena pendiente va ganando en expectativas, imagináte no podriamos sentarnos ni un momento con esos pequeñajos juntos!!!!

    ResponElimina
  17. Hem sembla que no s'ha grabat el comentari.
    Bé, et deia que a casa meva també es prenia, el susu. Just aquest estiu, en una sobretaula, hem comentaven que penjes la recepta al blog i tu t'has adelantat, jaja.
    De tota manera, en tinc preparada una de recepta amb record d'infantesa, a veure si tu també en menjaves...
    Petonets.

    ResponElimina
  18. M'ha agradat molt la manera com ho has explicat, quins records! Jo no sabia què era el suau, avui després de dinar els hi preguntaré! i a veure si ho saben... El meu avi de vegades em deixava tastar una mini culleradeta de cafè, no m'agradava mai però sempre el volia tastar, no sé per què! I ara tampoc m'agrada, només en el tirmisú... provaré el suau! petonets!

    ResponElimina
  19. Tinc ganes de provar aquest suau, mai l'havia escoltat a dir però si es tracta d'ua recepta de records familiars, estic segura que ha de ser bona per força!
    Petons! ;)

    ResponElimina
  20. Jo sòc ben al contrari de tú ...m'encanta el café però pendre'l així no ho habia sentit mai.De ben segur que el probare:
    Petons

    ResponElimina
  21. no conocía esta bebida, gracias por compartirlo. cuando pueda lo probaré, que estoy un poco acotada con el café últimamente... pero ya falta menos, jeje
    ¡saludos!

    ResponElimina
  22. EXPLICÁNDOLO ASÍ ME HAN ENTRADO UNAS GANAS ENORMES DE PROBAR ESTE SUAU!!. LA FOTO PRECIOSA. UN BESO

    ResponElimina
  23. Uy mi Juju yo sí que soy amante del café, sobre todo en "preparaciones" así que lo probaré sin duda y te contaré!
    Besos!

    ResponElimina
  24. Ohhhhhhhhhh!!!
    Yo también lo bebía cuando era pequeña, y alguna vez de mayor también lo hago, es delicioso.
    Sabes.... Miguel también ha estado a Dubrovnik con los compañeros de trabajo, yo no quise ir, llevo mal lo de los aviones,je je a él le encantó,tengo las fotos en un blog, pero no se en cual, ya te las enseñaré a ver si coincide con alguna tuya, me alegro que te lo hayas pasado bien.
    Besos

    ResponElimina
  25. Ja veig que has revolucionat la blocosfera!! Demà tothom a beure suaus!!! No importa dir que no l'he tastat mai. Compraré gasosa i ho provaré. Ja te contaré. Petons!!
    Ah!! Molt xula la foto!

    ResponElimina
  26. Jo tampoc en prenc de café perquè no m'agrada. Només de sobre i descafeïnat (això no deu tenir categoria de café, oi? je,je...) però aquesta combinació potser m'animo a tastar-la per no ser la única de la blogosfera que es quedi sense saber a que sap aquest suau. Je,je Petonets maca!!!

    ResponElimina
  27. M'agraden tots els ingredients, el problema és que no sé com poden combinar junts! serà questió de provar-ho , així que guardada queda!! petons

    ResponElimina
  28. Judith,una delicia de beguda ja la probaré.
    Un peto molt gran.

    ResponElimina
  29. Jo també el prenia de petita, la meva àvia era l'experta en preparar-lo.....De totes maneres jo com l'Anna el coneixia pel nom de soldat (potser es cosa de les terres gironines)

    ResponElimina
  30. A Gandesa el suau es diu un soldat, ignoro el perqué.

    Hi ha una petita empresa familiar que a Benissanet (Ribera d'Ebre).Comercialitzen el sua
    en botelles de litre i en un format de uns 33 cl.

    Maria

    ResponElimina
  31. cafe i gaseosa no lo habia visto nunca ni de peque, pero por separado me encantan.
    petons
    miquel

    ResponElimina
  32. M'has fet recordar el "cafè blanc" que em vaig inventar quan les meves filles eren petites,
    consistent en emplenar una tasseta de cafè amb llet, amb el seu platet, la seva cullereta i el seu sobret de sucre. Elles jugaven a ser grans. Ara ja no el demanen, però a mi m'entendreix recordar-ho.
    Petons

    ResponElimina
  33. A mi em passa com a tu que m´agrada el cafè però "amagat"...Aquesta combinació amb gasosa no l´he sentida mai.
    Quin misteri pel meu paladar.

    ResponElimina
  34. Com m'agrada el suau i fa tant de temps que no en bec, ai, quins records!
    Ara mateix vaig a posar-me al dia!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  35. I a mi que tampoc m'agrada el cafè.... Hauré de tastar aquest Suau.
    Petonets

    ResponElimina
  36. No coneixia aquest "suau" ... amb canyella i aquest toc de conyac, ha de ser una mena de sangria del cafè. Què ric i refrescant.

    ResponElimina
  37. A mi també em porta a altres temps a casa dels avis.. una beguda retrovada. Molt bona sug.gerencia. Petons,

    ResponElimina
  38. Pe mi Suau em recorda a Conesa, sempre que hi anem m'expliques la història del suau! :-)

    ResponElimina
  39. A mi tampoc m'agrada el cafè. No en prenc mai, sóc més d'infusions. Però també tinc dues excepcions: el tiramisú, que és boníssim i el cigaló de bailys. Ja provaré un suau per si l'afegeixo a la llista.
    Petons

    ResponElimina
  40. Juju,
    Que buena se ve lo suau... Me encanta las bebeidas con cafe. Se ya quedado con un aspecto fabuloso : ) Me gusta los ingredientes.

    Besitos Guapa!

    ResponElimina
  41. a mi me encanta el cafe , esta bebida me la hago ya. Bss

    ResponElimina
  42. sin embargo un detalle no me gusta mucho el cafe en postre.

    ResponElimina
  43. Me resulta super curiosa esta bebida...pero como soy cafetera creo que me gustaria mucho!!!
    muchos besitos mi Juju!!!!!

    ResponElimina
  44. Yo no soy cafetera pero a mi chico estoy segura de que le va a encantar esta bebida.

    Un besazo!

    ResponElimina
  45. Tengo que probarlo nena, y una y otra vez porque me trae recuerdos increibles...a mi también!!

    Besotes :D

    ResponElimina
  46. Aixó s'ha de provar, tot i que a mi el café m'encanta, peró aixó segur que no té que estar mal.lament.

    Un petonet

    ResponElimina
  47. No havia sentit parlar mai del suau i m'ha entrat moolta curiositat! Jo no puc prendre cafè cafeinat, però suposo que amb un descafeinat estarà igual de bo!! M'ho apunto, ho trobo mooolt original!!

    Mil petonets guapísimaaaaaaaa!! :)

    ResponElimina
  48. Jo fa temps que vaig descobrir aquesta beguda i realment m'encanta, però amb una variació. Jo enlloc de gaseosa m'ho faig amb vichy catalan, que hi dóna un toc especial, i per compensar el sucre que té la gaseosa i que el vichy no té, li poso un sobre de sacarina. una beguda realment molt refrescant!

    ResponElimina
  49. Artemisa’s: doncs l’has de tastar! És molt refrescamt
    Valerie: ya me contaràs si te animas
    Josep: gràcies
    Anniki: sembla molt estranya la combinació, però lliga perfectament
    Anna: jajajajaja, potser sí
    Sandra: doncs el teu que sigui descafeïnat! Ja t’imagino amb 2 anyets, jajajajajaja
    Neus: sort dels pares!
    Sónia: ja m’explicaràs
    Pilar: parece muy raro, pero es una receta muy antigua!
    Esther: espero tus comentarios guapa
    Gemma: el frapé porta gel picat
    Anna: quina gràcia, potser és per la provincia que té un nom diferent...
    Rosaleda: ;)
    Lucia: potser el pots fer sense sucre... No conec la marca Suau, ara investigaré!
    Nee: és normal, sona molt estrany, però l’escuma és boníssima
    Heva: los peques seguro que se lo pasan bomba con la espumita!!! Nuestra cenita va a ser la bomba! Jajajajaja
    Gemma: quina coincidència!!! Ja espero la teva, a veure qué és, estic intrigada!
    Bet: ;) gràcies bonica. Ho coneixien a casa teva?
    ADF: és molt antiga, de fet en algun comentari veuràs que una marca ho va comercialitzar...
    Quima: doncs segur que t’agrada
    Sole: cuando nazca la peque tienes un montón de recetas pendientes!!!
    Anna: ;)
    Rosilet: espero tus noticias
    Margot: crec que ja m’ho havíes dit al comentari del tiramisú!!! ;) Has de començar a superar la por per viatjar amb l’avió!!! A l’Yves li passava igual...
    Paula: jijijiji, ja l’has tastat???
    Laura: segur que val!!!!
    Roser: el teu has de fer els glaçons amb Baileys
    Anònim: quina gracia! El poble dels meus avis està a la Conca de Barberà
    Maria: gràcies per la info!
    Miquel: això espero!
    Anna: m’alegro que hagis tingut aquests bells records!! ;)
    Cristina: però molt amagat!
    Moni: ;) quins temps...
    Catieu: aix, a veure si ara us faré adictes al café a totes les que no us agrada! Jajajajaja
    ODM: conyac?
    Joaquima: a vegades tenim receptes oblidades a la memòria, veritat?
    Yves: aix, pobre Boletet, haurà de crèixar amb aquesta història!!!
    Silvia: ja m’explicaràs
    Catarina: muito obrigada! E muito fresquinha
    Luisa: ;), que raro lo del postre! Somos al revés!
    Juana: a todo el mundo! es una mezcla curiosa
    Zaida: espero su veredicto! ;P
    Mayte: me alegro cariño
    Mª José: jugues amb avantatge!!!;)
    Alba: clar que val!!!!
    Pere: ostres, quina opció la teva!!!!

    Molts petonets i gràcies pels vostres comentaris

    ResponElimina
  50. Soc una cafetera adicte, el café m'encanta.
    Peró aquesta recepta del suau, m'ha fet vindre records de quan era petita.
    Teniem una veina, que a les tardes, les mares anabem a cosir a casa seva i la Sra. Angeleta sempre el si oferia un suau....
    Jo petita en pirraba per escurar el got.
    Hum.... era bonissim.

    Petonets

    ResponElimina