>

dijous, 15 de març del 2012

Carpaccio de portobellos amb vinagreta de llenties

Aquest cop els nois de La recepta del 15 m'ho han posat ben difícil, i no pas perquè al Bolet no ens agradin les llenties, sinó tot el contrari, ens encanten! El que passa és que les acostumem a cuinar o bé estofades o bé en una amanida. Al bloc ja estan publicades les dues versions, així que fins l'últim moment no m'ha vingut la inspiració.

Ahir al vespre teníem una cosa molt important a celebrar. Voleu saber de què es tracta? Doncs que a partir d'ara el Bolet tindrà un nou integrant: la Gírgola, el nou mitjà de transport de l'Àitor i la mama, una bicicleta vintage que hem personalitzat. És una bicicleta de passeig que en el seu dia va ser de la Moni i després, com a germana petita que sóc, vaig heretar. Moltíssimes gràcies sister per haver deixat que la personalitzés tot i saber que t'encantava de color rosa...

Abans de quedar-me embarassada sempre utilitzava el Bicing per anar a la feina i estava encantada. En realitat això és un dir, ja que els que sou de Barcelona, i empreu aquest mitjà de transport, sabeu de sobres que és molt complicat trobar un lloc per estacionar la bicicleta a les zones habilitades, o no?

Sempre m'he mogut en transport públic per la ciutat i estic molt contenta, però la bicicleta m'agrada més, ja que a part de ser un mitja de transport molt ecològic és molt més econòmic. I amb els temps que corren és millor estalviar un xic, no? Que no sabem què ens passarà en el  futur.

Ja intentaré fer una foto decent i ensenyar-vos la nostra Gírgola, mentrestant us deixo amb aquest carpaccio de xampinyons i llenties que espero que us agradi!


Ingredients:

150 g de xampinyons portobello
50 g de llenties cuites
1/2 llimona
Menta fresca
Ruca
Sal
Pebre
Oli d'oliva verge
2 c/s de vinagre balsàmic de Mòdena
Vinagre balsàmic de Mòdena caramel·litzat


Preparació:

Agafem els bolets, els netegem i els tallem a làmines molt fines amb l'ajuda d'un bon ganivet -si ho preferim els podem saltejar un parell de minuts al wok-. En un bol afegim les llenties, les fulles de menta tallades a trossets petits, un raig d'oli d'oliva, el vinagre balsàmic, el suc de llimona ho salpebrem i remenem amb una cullera. En un plat disposem les làmines de bolets, les salpebrem i amanim amb la vinagreta de llenties. Acabem decorant el plat amb unes fulles de ruca, tirem una mica d'oli per sobre i una mica de vinagre caramelitzat. És important servir-ho al moment, ja que sinó els bolets poden enfosquir i posar-se lleigs.


*Nota: La Marina, en un comentari que podeu llegir més a baix, ens explica que els xampinyons no es poden menjar crus ja que porten agaritina i si no es cuinen poden provocar algunes dolències greus. A partir d'ara ho tindrem en compte, cada dia aprenem una cosa nova. Moltíssimes gràcies Marina.

**Nota: La Lucía, que és nutricionista com molts de vosaltres ja sabeu, m'ha passat  l'enllaç d'un document de l'universitat de Saragossa sobre tóxic als aliments. Podeu veure que a l'apartat de bolets parla de l'agaritina i diu que no està demostrat que pugui provocar càncer. Es veu que hauríem de consumir elevades quantitats. Per si us interessa ampliar la informació i saber una mica més, us recomano visitar el link. Moltíssimes gràcies Lucía.

http://milksci.unizar.es/bioquimica/temas/toxico/otrassubstancias.html


68 comentaris:

  1. Pobreta la meva bici, tan mona i tan rosa!:P
    I jo encara sense comprar portobellos. Els carpaccios de bolets m'agraden molt!
    Molts petonets i a pedalar fort!

    ResponElimina
  2. Una combinació original i molt gustosa! Enlloc de ser el plat principal, les llenties són l'amaniment... molt bo!

    ResponElimina
  3. Quina cosa mes bona!!! M'encanta aquesta combinacio!!!
    Ja tinc ganes de veure la Girgola... deu haver quedat preciosa!!! Un medi de transport ideal!!!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  4. Estaven ben bons aquests portobellos! Visca els Bolet!

    ResponElimina
  5. Judith, jo no sóc de Barcelona i no sabia de tots aquests problemes amb el bicing... és ben bé que els mitjans només ens ensenyen la part bona. I per bona, la teva recepta! Refrescant i amb llenties. Però... compte amb els xampinyons crus!! Porten agaritina i si no es cuinen, si es mengen crus, poden provocar mutacions a les cèl·lules i tumors. No és per crear mal rotllo, eh? Però crec que aquestes coses són interessants de saber. Aquesta explicació està demostrada científicament i ratificada per nutricionistes.

    ResponElimina
  6. Caram quina amanida tan bona! els carpaccios de bolets és allò que tinc pendent des de cada tardor, sempre m'ho dic i mai ho faig, sóc un desastre!
    Petons artista! ;)

    ResponElimina
  7. A disposar, Judith! Us recomano que si voleu fer aquest carpaccio deliciós de la judith feu un saltejat ràpid a les làmines de Portobello i ja ho tindreu solucionat! L'agaritina desapareix un cop el bolet és cuit. Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Juju,
      Que pinta mas buena te ya quedado el carpaccio... Se ve con un aspeto fabuloso : )

      Besitos Wapitta

      Elimina
  8. Precisament t'anava a dir que l'altre dia al xou de cuina, la nutricionista del CUINA (Rosa MªEspinosa) va dir que no es poden menjar massa xampinyons en cru, però que en quantitats moderades si. Ho recordo pq a mi els xampis crus m'encanten!!!!

    ResponElimina
  9. apa amb la Marina, ens ha aixafat el carpaccio! li farem cas, i els passarem per la paella, pero aixo ho tastarem! en quan surtin els portobellos del meu tronc, a veure si pujen les temperatures per aqui dalt.... :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho sento sònia! He aixafat el plat, oi? Bé, sembla que finalment podrem menjar-ne. Moderadament, però això passa amb tot, no? Avui ens hem instruit, eh¿? Petons

      Elimina
  10. Oigshhhh, a mi m'encanten els xampinyons crus... La seva textura i olor... be, els passarem lleugerament per la paella i aixi mantindrem a ratlla l'agaritina aquesta.......Enhorabona per la recepta: fa una pinta deliciosa...

    ResponElimina
  11. Y a mi que me encantan los champiñones crudos !! Pues nada a pasarlos un pelin por la sartén.
    Me encanta esta vinagreta de lentejas le da un toque ....
    Besitosss :)

    ResponElimina
  12. Caxis...m'encanten els xampinyons crus amb amanida i una bona vinagreta.... :( Aquest carpaccio em fa molt el pes. Apuntat per un sopar lleuger.
    Petonets. MAR, de El que no mata engreixa

    ResponElimina
  13. Juju!! quin carpaccio més original!! doncs per venirte tard l'inspiració.... Que disfruteu de la Gírgola, que amb aquest solet acompanya molt anar amb bicicleta!!

    ResponElimina
  14. Sort que al final sempre t'arriba l'inspiració... és una xulada aquest plat! A casa volaria... com tu i el Boletet damunt la Gírgola, ejejje quins cracks! La vull veure, eh?

    Làstima que tu no puguis comentar-me a mi, joooo... :(

    Moltes gràcies per participar carinyet
    Sandra

    ResponElimina
  15. Quina vinagreta més original. M'encanta la idea!

    Moltes gràcies per participar :)

    Petonets!

    ResponElimina
  16. Amb això dels xampis crus m'he oblidat de dir-te que m'encanta la recepta i que vull una foto de la gírgola!!!!
    petonets

    ResponElimina
  17. M'encanta! quina pinta té:)

    espero tu visita

    ResponElimina
  18. A cal Bolet veiem la seva dèria: els bolets! Quin carpaccio més bo.
    Nani

    ResponElimina
  19. Para tomar alguna vez me gusta el champiñon crudo, aunque se que no es bueno :(
    Un saludito

    ResponElimina
  20. Bueno, vamos por partes :) Claro como te gustan las lentejas lo tenías facil, ala a pensar una manera más de hacerlas jijiji
    ultimamente hay una tendencia culinaria hacia los alimentos crudos por la cantidad de nutrientes que aportan y si Lucia dice que va bien pues ya sabemos, hay que hacer caso a Lucia ;P
    y por último pero lo más importante de todo ¡que me muero por ver esa bici tuneada por ti!!!!! Prepara la cámara ahora mismo jajaja

    ResponElimina
  21. Ostres, a Barcelona no trobava portobellos enlloc (no vaig mirar a la boqueria, ja que no sóc de la capital), i ara que estic aquí a Londres, a cada supermercat en veig. Crec que m'hauré d'endur un reguitzell per provar les receptes de portobello pendents que tinc :))

    Petons maca

    ResponElimina
  22. Aiii Judith saps què?? digue'm agosarada però quan he llegit gírgola em pensava que el boletet tindria una germaneta :P :P
    Fa dies que li tinc l'ull posat a una bicicleta que era de la meva mare, fa anys que està al garatge de casa dels meus avis, tinc ganes de despenjar-la i arreglar-la! Tinc ganes de veure la teva, un petoneeet!!

    ResponElimina
  23. la bicicleta es mas ecologica pero a la vez haces ejercicio y eso siempre viene muy bien.
    Buen carpaccio pero una vez al año no hace daño,tranquila.
    peto

    ResponElimina
  24. TOTAL!!.....de lo mejor que he visto ultimamente....me encanta!!........Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  25. Judith a mi una blocaire tambe m'ho va comentar quan vaig publicar un carpaccio, pero tindriem que menjar grans quantitats, cosa q no fem habitualment. Si t'ho pares a pensar, menjares un cop o dos a l'any.

    Jo de totes formes anorto aquest carpaccio, encare estic dins d'un cop o 2 a l'nay jajaja

    Petons

    ResponElimina
  26. A mi m´agrada molt una amanida que fa el meu pare amb xampinyons crus ratllats, pastanaga ratllada i amanit amb llimona, es boníssima! així que la teva recepta m´ha d'agradar segur!!
    I gràcies pero la confiança, Judith!

    ResponElimina
  27. Me encanta tu receta. Me la llevo ya. bss guapa.

    ResponElimina
  28. una pinta estupenda, sin duda. Un besazo!

    ResponElimina
  29. Nena jo en vull!!!! ja tinc el congelador ple de coses per tu i la teva sister!!!!ja ja!!! tu em fas el plat i jo cuido una estona al Bolet, recorda que soc ed. infantil, be era......:) Muaks

    ResponElimina
  30. Buénisima ensalada Juju, qué bonita apresentação!
    Beijinhos:)

    ResponElimina
  31. una amanida ideal per aquest temps...ja arriba la primavera!!! petonets

    ResponElimina
  32. Pues no te quiero contar lo de ir en bici aquí, imposible. Yo prefiero ir a patita a todos los sitios siempre que sea posible, claro que ésto es pequeño.
    Una ensalada realmente buena
    Besos cielo

    ResponElimina
  33. Just avui escoltava a la radio la gran problemàtica del bicing...hi ha molta gent que l'utilitza, i per tant no hi ha reposicions a temps a certes zones i en canvi en altres és impossible deixar-la pk està tot ple....la veritat és que jo a Barcelona no el vaig fer servir mai pk vivia pel pont de vallcarca :( impossible! però aquí a l'Estartit sempre hi vaig
    M'has picat la curiositat amb aquesta vinagreta! la faré!!
    Ptonets bonicaaaaaa!!!

    ResponElimina
  34. Una vinagreta de lujo y un carpaccio de los que me encantan Neni!!

    Mil besotes preciosa.

    ResponElimina
  35. Jo tinc ganes de veure aquesta bici, eh??
    Aixó dels xampis no ho havia sentit mai. Jo els menjo sovint, he de investigar.
    Petons,
    Esther

    ResponElimina
  36. Fa molt de goig aquest plat, i la vinagreta de deu!!!M´encanta. Petons,

    ResponElimina
  37. Quina bona pinta que té aquest plat ....be crus o una mica saltejats , han de ser bonissims.
    petons

    ResponElimina
  38. Jo Judith, qué maravilla!! le he dado al traductor para no perderme ni una coma.
    Esto lo hago yo... ;)

    ResponElimina
  39. Nena, quin carpaccio!! Sort que no estaves inspirada!!!
    No he menjat mai portobellos. No sé on comprar-ne!! Ai, si en vaig menjar un cop amb una crema mig bruixeta, no???? Jajajajajaja!!
    Ostres, jo també he pensat que la Gírgola seria la meva nova neboda. M'ha matat la bici gírgola!! Si no vols tenir punts negatius volem veure una foto ja, però ja!!
    Petons guapa!
    PD: Olé tu!!

    ResponElimina
  40. Quina bona combinació! m'agrada molt aquesta idea del carpaccio de bolets. És un entrant ben lleuger i boníssim ;-)

    Petonets!

    ResponElimina
  41. Caram, no tenia ni idea del tema dels xampis... i al meu peque li encanten crus... La recepta la podem fer igual, pero pasant una mica els portobello per la planxa, no? Petons!

    ResponElimina
  42. Quina proposta més apetitosa!!!nyaaaaam! fa ultra bona pinta!!!i volem veure aviat fotos de la Gírgola, a veure si et reconneixem amb ella pels carrers de barcelona!!

    Petonets guapa!!!

    ResponElimina
  43. Molt bona pinta, aquesta amanideta...
    Jo fa poc que he començat a anar amb bici per Barna..pero encara em fa una mica de respecte, la veritat.
    per Castefa si que hi vaig tot l'estiu...
    Petonets.

    ResponElimina
  44. Entre todo te ha quedado una entrada de lo más instructiva.

    Besos.

    ResponElimina
  45. EU QUE ADORO COGUMELOS ADOREI A TUA SUGESTÃO.
    APRESENTAÇÃO ESSA FICOU DIVINA.
    BJS

    ResponElimina
  46. Molt bé per la recepta i per la info addicional. No ho sabia, sempre aprenem coses noves. Vinga vaig a agafar la bici i a comprar xampins... Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
  47. Judith, el cor m'ha donat la volta! Em pensava que el nou integrant seria un altre cosa, però quan he llegit Gírgola he pensat no pot ser, no crec que a ningú se li passi pel cap posar Gírgola a una nena, encara que no es sap mai, n'he sentit de tots colors. Amb lo bonic que és Aitor, Marc, Guillem, jeje. Doncs ve, ja espero veure la Gírgola aviat;-)
    El plat fantàstic. Jo també creia que no participaria perquè d'estofats i pures ja n'hi han molts al blog.
    Una abraçada i feliç cap de setmana, bonica!

    ResponElimina
  48. Quin plat mès maco, i ha d'estar bonissim... amb aquest carpaccio i les llenties, fresques i sanes!!!!!!

    ResponElimina
  49. Tinc pendent un carpaccio de portobellos, però el pensava fer amb una vinagreta normal, el punt de les llenties m'agrada, així es que prenc nota, pequè potser canvio la versió ;-)

    M'agrada el nom que li heu posat al vostre nou mitjà de transport :P.

    Petonets i bon cap de setmana!!

    ResponElimina
  50. Una amanida ben refrescant!! Encara que no he provat mai els xampinyons crus pel fet que havies comentat i que també es diu que són indigestos.
    Pero segur que la teva la provaria, t'ha quedat estupenda.
    Petons

    ResponElimina
  51. Doncs te una pinta boníssima, tampoc tenia idea de l'agaritina, molt interesant. Estic esperant la foto de la nova bici, el meu pare també ens va personalitzar dues bicis del meu avi, a la meua germana i a mí ;)

    Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
  52. Nena, quina polèmica amb els xampis crus... La veritat és que jo en vaig menjar la setmana passada per dinar, crus, i vaig estar tota la tarda amb un mal de panxa impressionant :( Amb la bona pinta que té el teu carpaccio...!!

    Un petonet guapa! :D

    ResponElimina
  53. Amb la pinta que té i ara no el podem menjar??? quina llàstima però com bé has dit..lo primer és la salut.

    Un petonet

    ResponElimina
  54. Quina combinació més deliciosa!!!
    Ja tinc ganes de veure la Girgola jejejeje.......
    Bon cap de setmana guapa

    ResponElimina
  55. Bueno guapetona el plato tiene una presentación de diez, los champis si tal los pasamos un poquito por la plancha y listo, no te parece??
    Un besote fuerte
    Ah!! y quiero una foto de la Judith subida a la bici, jaja

    ResponElimina
  56. Kina risa amb el nom de la bici!!!! M'encanta aquests "apodos" que fiqueu!!! jijijiji!!!
    I aquest carpaccio amb la vinagreta boníssim segur!
    Petuents,
    Eva.

    ResponElimina
  57. Que chula aquesta amanida de Portobelo, me encantan aquets bolets.
    Petons maca.

    ResponElimina
  58. Tus dos últimas propuestas son pero que muy "sofisticadas"...
    No sabía lo de los champis crudos...
    La última vez que llené el depósito de combustible medio-decidí que tendré que usar más la bicicleta, ja, ja
    Coincido en que Sevilla es una ciudad maravillosa!
    Besotes

    ResponElimina
  59. Que original carpaccio, lo probaré! y la cuajada de foie y arándanos me ha dejado alucinada!!! un beso

    ResponElimina
  60.  I have been drooling over the wonderful food

    ResponElimina
  61. vaya, vaya... ay que agradecerle a los chicos de las recetas del 15 porque yo también no salgo del guiso o la ensaladita o las albóndigas. exclente propuesta, querida. ¿sabés que parecen alcaparras? jeje

    ResponElimina