>

dimecres, 21 de desembre del 2011

Canelons de bolets i gambes

Aquest cop, a Memòries d’una cuinera, us hem proposat fer canelons, un plat molt típic de la gastronomia catalana durant les festes de Nadal. Antigament era el plat principal durant la celebració de Sant Esteve, el dia 26 de desembre. Les cuineres aprofitaven la carn que havia sobrat el dia de Nadal -de la carn d’olla- i farcien els canelons. A casa era tradició, encara que us haig de dir que la meva mare els preparava uns dies abans i els congelava. La cuina es convertia en un festival d’olors i, segons deien, els feia boníssims. Aquest cop us haig de confessar que no m’agraden gens els canelons convencionals. Serà perquè la meva mare utilitzava cervell i fetge per fer el farcit? Doncs segurament sí. Però per sort els canelons els podem fer de qualsevol cosa, només hem de posar-hi una mica d’imaginació i ja està.

La setmana passada -com ja comença a ser habitual-, a la pàgina del facebook us preguntava de què us agradaria que fes els canelons. Aquest cop, a diferència del torró, us he fet més cas. Alguns de vosaltres vareu demanar que fossin vegetals, alguns amb bolets i d’altres proposàveu el farcit típic de carn. Com podeu veure he fet un mix amb alguns dels vostres suggeriments. Així doncs us presento aquesta recepta de canelons farcits amb bolets i gambes, amb una beixamel un xic diferent. El Pedro Ximénez li dóna un sabor boníssim. Us animo a què els prepareu i també a què ens envieu les vostres receptes de canelons abans del dia 28. Us recordo que no fa falta seguir cap recepta, de fet ja hem rebut unes quantes receptes molt originals! Tan salades com dolces, us animeu?


Ingredients per a 20 uts.:

200 g de xampinyons
200 g de fredolics
2 pastanagues
1 ceba petita
1 gra d’all
200 g de gambes pelades
1 c/s de Maizena
½ copa de vi blanc sec
100 g de formatge Philadelphia
20 làmines de pasta per canelons
50 g d’emental
50 g de mozzarella
50 g de formatge gouda
50 g de formatge samsoe
Oli d’oliva
Ruca
Sèsam negre
Sal
Pebre


Ingredients beixamel:

400 ml de llet descremada
1 c/p de margarina
2 c/s de Maizena
Sal
Pebre
Nou moscada
Pedro Ximenez


Preparació: 

A un recipient amb aigua calenta posem a estovar les làmines de canelons -són les que s'anomenen de fàcil cocció- i les deixem mentre preparem el farcit. A una paella amb un bon raig d'oli d'oliva, posem la ceba tallada a trossets petits i el gra d’all. Un cop estigui una mica sofregida afegim els xampinyons i els fredolics tallats a làmines, prèviament nets, i les pastanagues tallades a daus petits, salpebrem i afegim el vi. Ho deixem durant 10 minuts a foc mig i afegim les gambes pelades. Remenem durant 5 minuts amb l'ajuda d'una cullera de fusta i afegim una cullerada de Maizena, per espessir, i el formatge cremós. Remenem i esperem a que es redueixi. Ho reservem. Mentrestant podem fer la beixamel. A una cassola posem la llet, salpebrem, afegim un polsim de nou moscada i una mica de margarina. Quan arrenqui el bull, afegim a poc a poc la Maizena i no parem de remenar –així evitarem que quedin grumolls- fins obtenir la textura desitjada. Retirem la beixamel del foc i afegim un bon raig de Pedro Ximenez. Ho remenem i ho reservem. A continuació, agafem una safata, l’untem amb oli i anem col·locant els canelons, que prèviament haurem farcit amb una làmina de pasta de caneló i una mica de farcit-. Per finalitzar tirem la beixamel per sobre i ho cobrim amb el formatge ratllat per gratinar. Aquest cop he utilitzat una selecció de 4 formatges, però podeu emprar el formatge que més us agradi. Ho posem a gratinar al forn -entre 5 i 10 minuts-, amb el forn prèviament escalfat a 200º. A l’hora de servir, posem a sobre una mica de ruca, l’amanim amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de llavors de sèsam negre.



48 comentaris:

  1. Quin farcit més bó!! I diferent al que sempre faig, guardat queda! Em sembla una molt bona aportació... com les que sempre fas. jejejje
    Petons bonica

    ResponElimina
  2. Ole, ole i ole!!! Quin farcit més bo i original... i una foto digna de tu, només al món de Juju un caneló podia sortir tan afavorit! jejeje
    Petonets cuca!
    Sandra

    ResponElimina
  3. La foto és una passada, cada cop t'hi llueixes més. No paro de mirar-me'la jejejje
    Petó!

    ResponElimina
  4. ohhh!! segur que estan super super bons! ah i la foto fantàstica! quin art!

    muakis

    ResponElimina
  5. oHHH quina foto més bonica i quins canelons de festa... Guardo la recepte.

    Maca que tinguis un Bon Nadal!!!

    Un petonet

    ResponElimina
  6. Amb gambes i bolets han de quedar molt gustosos, i més lleugers que els típics de carn.
    A veure si m'inspiro i participo ;)

    ResponElimina
  7. La foto és preciosa i és clar, havien de portar bolets!;)
    Molts petonets.

    ResponElimina
  8. HUmmmmmmmmmmmmmmmm han de ser bonissims. Una proposta molt bona per sortir dels tipics de carn:
    Petons

    ResponElimina
  9. Me encantan los canelones y con este relleno de lujo!!!
    Estos días voy tan loca y atabalada, que me acabo de dar cuenta de que se me ha pasado la propuesta de "memories" ayyyyy que disgusto más grande, porque además es que he preparado 100 canelones para Navidad, y los tengo metidos en el congelador, es que tenía canelones para participar y participar ........ que cabeza
    bsts. Maite

    ResponElimina
  10. Que bons!!!Una proposta molt original!!! A veure si hi som a temps aquest cop....

    ResponElimina
  11. ESSA FOTO FICOU O MAXIMO APETECE ABRIR A BOCA PARA ESSE GARFO.
    BJS

    ResponElimina
  12. a mi els canelons típics de carn m'agraden molt, però sempre que puc intento fer diferents farcits. La teva proposta m'agrada molt, trobo que has fet molt bona combinació. Hauré de tastar-los!!!

    Petonets

    ResponElimina
  13. Pues me parece un relleno divino. No sabía que eras tan obediente, si lo sé me paso por allí para mandarte un poco, eso se me da fenomenal :D
    Besos cielo

    ResponElimina
  14. Me encanta el relleno!!!, y esa foto está para robar el bocado. qué aspecto tan rico. Un beso y feliz Navidad!!!

    ResponElimina
  15. Me gusta la presentación........... y la receta por supuesto, jajaja.

    Besos.

    ResponElimina
  16. A ver, apunta pa´ca que me metes el tenedor en el ojo!! ;)
    ESte bocado pa´mí, y el resto del plato!!

    ResponElimina
  17. nena, que bons!!!! Ja tinc preparats al congelador els canelons per nadal, pero crec que em copio la idea de la beixamel per donar el toc original. Bon nadal!!

    ResponElimina
  18. Amb tots els ingredientes que componen el plat segur que estan deliciosos!!! MMmmm m'encanten de totes maneres els canalons!!
    Petons

    ResponElimina
  19. Va que els canelons de la mare de l'Alba si que t'agraden (shhhhhht!! se m'ha escapat...).
    Aquests han de ser bons, no, el següent!! i la foto m'encanta.
    quin és el formatge samsoe?
    Tenim el farcit dels nostres a punt, a viam si ens hi posem!
    petonets

    ResponElimina
  20. M'agraden són una versió diferent i alhora menys calòrica.

    petons

    ResponElimina
  21. Me encantan Judith, y la foto es realmente chulísima. Venía más que nada a desearte Felices Fiestas y que el próximo año os traiga lo mejor.
    Un besazo

    ResponElimina
  22. Em quedo amb la teva versió Judith! això de posar-hi cervell i fetge ....també els hagués avorrit jo! La teva proposta és més lleugera i més agraida pel temps!! un contrast que no falla mai!! petons

    ResponElimina
  23. Que bona aquesta combinació...molts petons

    ResponElimina
  24. Molt bons! estaven molt bons!

    Per cert, ahir hi havia un hastag al twitter que anava dels canelons...

    ResponElimina
  25. Mis preferidos son los típicos de carne, pero estos tampoco les digo que no! Un relleno delicioso! Bss

    ResponElimina
  26. Yo quiero comer esos canelos hoy, por favor!!!! Qué cosa más rica, se me ha hecho la boca agua, Judith!!!!

    Bueno, te deseo una muy Feliz Navidad, que la pases genial en compañía de los tuyos!!
    Besos.

    ResponElimina
  27. En cuanto he visto el titulo, he pensado, esto debe de estar bueniiiisimo, ¿a que si?
    Voy a prohirme el visitarte antes de las comidas, jajaja
    Un besazo y Feliz Navidad

    ResponElimina
  28. solo con ver ese bocado se me hace la boca agua, yo los puedo preparar sin gambas y seguro que tambien quedan deliciosos :)
    ¡Feliz navidad!!!

    ResponElimina
  29. Que bons Judith!!!! Han de ser boníssims! Nosaltres hem fet els tradicionals. Precisament avui n'hem menjat per dinar. Em vaig reservar una mica de carn sola per un dia d'aquests bullir unes quantes plaques i així poder fer-ne les fotos per publicar la recepta pel repte d'aquest mes, ja que els del dia de Sant Esteve els tinc congelats i aquell dia, amb els nervis de que tot hagi sortit perfecta, els convidats i tot plegat a vegades no tens temps per fer les. O sigui que d'aquí uns dies la publico.
    Una forta abraçada i que passeu un molt bon nadal. Petonets guapa!

    ResponElimina
  30. Que bons! Això de posar Px a la beixamel m´ha agradat molt! Tinc els meus canelons ben pensats, em falta el dia per posar-los en pràctica!
    Bones festes

    ResponElimina
  31. Crec que va ser una bona idea demanar consell al facebook...No hi ha cap ingredient que no m´agradi.

    ResponElimina
  32. De bolets han de ser boníssims i segur que no es fan gens pesats!

    ResponElimina
  33. Mmmm nena quina pinta!! :D Jo els canelons convencionals els tinc avorridíssims, no pel fetge o cervell (que els meus avis no en posen... crec) sinó perquè sempre són iguals! Els teus sí que em tempten jaja!!

    Un petonet guapa, i bon Nadal!! :D :D

    ResponElimina
  34. Com m'agraden els canelons de tot tipus!! I aquests han d'estar de muette!!
    Ara bé, si la meva mare els hagués fet amb fetge i cervell segur que no m'agradarien tant. No és per res, però tela amb la teva mare!!!!
    La foto molt xula i mira que els canelons no solen ser molt fotogènics.
    Petons!

    ResponElimina
  35. ¡Qué delicia!, un plato fantástico, me lo apunto.
    besitos guapa

    ResponElimina
  36. Guapíssima...Bolets i foto supercalifragilística...no m'he pogut resistir!! Espero estar en forma per la propera convocatòria. No volia deixar de desitjar-te un Bon Nadal i moltíssima felicitat pel 2012. Un petó enorme.

    ResponElimina
  37. wow..sounds scrumptiously tasty..
    just found your space Judith..love your space..
    awesome posts with stunning cliks..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    ResponElimina
  38. Quins canelons més bons!!! Aquesta decoració amb ruca li dona sofisticació... i el fa de "nyam"! Bones festes!!!

    ResponElimina
  39. A casa som molt tradicional amb els canelons, els fa en Marc cada any i sempre farcits de carn...però per mi feia aquests perfectament!! quina barreja tant bona!!!!!!
    Molts petonets Judith i molt bon Nadal!!!

    ResponElimina
  40. M'encanta la combinació! i la imatge es espectacular, et felicito Judith.
    La bechamel amb el Pedro Ximenez em sembla super original.
    Un petonet

    ResponElimina
  41. aquests canelons tenen un aspecte de festa gran !!
    en prenc nota... i
    Bones festes de Nadal

    ResponElimina
  42. Gran combinació!!!! Amb aquests ingredients no poden ser pas dolents...segur que són boníssims!!!!
    I la foto molt xula!!!

    Que passeu molt bones festes!!!!

    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  43. Tienen una pinta fantástica!

    Quería desearte "personalmente" unas felices fiestas navideñas y un próspero año 2012 lleno de salud, trabajo y amor.

    Besazos. Nos vemos en 2012!

    ResponElimina
  44. fantásticos!!! nunca los he probado, pero hoy es la segunda receta que veo junto con la de Chez Silvia ;), es una señal, la tengo que probar

    Felices Fiestas, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.cultura-libre.net

    ResponElimina
  45. Boníssims!!!la combinació de bolets, gambes i pasta queda deliciosa!!Gràcies com sempre per les vostres propostes!!!!

    Petons i bon any!!!!

    ResponElimina
  46. Judith, qué maravilla. Yo hago unos parecidos y nunca me quedan tan bonitos en las fotos.
    La próxima vez te los mando para que me las hagas tú, jajaja.
    Feliz Navidad, niña. Pasadlo muy muy bien en Nochevieja.
    Besos

    ResponElimina