Aquest cop, a Memòries d’una cuinera, us hem proposat fer canelons, un plat molt típic de la gastronomia catalana durant les festes de Nadal. Antigament era el plat principal durant la celebració de Sant Esteve, el dia 26 de desembre. Les cuineres aprofitaven la carn que havia sobrat el dia de Nadal -de la carn d’olla- i farcien els canelons. A casa era tradició, encara que us haig de dir que la meva mare els preparava uns dies abans i els congelava. La cuina es convertia en un festival d’olors i, segons deien, els feia boníssims. Aquest cop us haig de confessar que no m’agraden gens els canelons convencionals. Serà perquè la meva mare utilitzava cervell i fetge per fer el farcit? Doncs segurament sí. Però per sort els canelons els podem fer de qualsevol cosa, només hem de posar-hi una mica d’imaginació i ja està.
La setmana passada -com ja comença a ser habitual-, a la pàgina del facebook us preguntava de què us agradaria que fes els canelons. Aquest cop, a diferència del torró, us he fet més cas. Alguns de vosaltres vareu demanar que fossin vegetals, alguns amb bolets i d’altres proposàveu el farcit típic de carn. Com podeu veure he fet un mix amb alguns dels vostres suggeriments. Així doncs us presento aquesta recepta de canelons farcits amb bolets i gambes, amb una beixamel un xic diferent. El Pedro Ximénez li dóna un sabor boníssim. Us animo a què els prepareu i també a què ens envieu les vostres receptes de canelons abans del dia 28. Us recordo que no fa falta seguir cap recepta, de fet ja hem rebut unes quantes receptes molt originals! Tan salades com dolces, us animeu?
Ingredients per a 20 uts.:
200 g de xampinyons
200 g de fredolics
2 pastanagues
1 ceba petita
1 gra d’all
200 g de gambes pelades
1 c/s de Maizena
½ copa de vi blanc sec
100 g de formatge Philadelphia
20 làmines de pasta per canelons
50 g d’emental
50 g de mozzarella
50 g de formatge gouda
50 g de formatge samsoe
Oli d’oliva
Ruca
Sèsam negre
Sal
Pebre
Ingredients beixamel:
400 ml de llet descremada
1 c/p de margarina
2 c/s de Maizena
Sal
Pebre
Nou moscada
Pedro Ximenez
Preparació:
A un recipient amb aigua calenta posem a estovar les làmines de canelons -són les que s'anomenen de fàcil cocció- i les deixem mentre preparem el farcit. A una paella amb un bon raig d'oli d'oliva, posem la ceba tallada a trossets petits i el gra d’all. Un cop estigui una mica sofregida afegim els xampinyons i els fredolics tallats a làmines, prèviament nets, i les pastanagues tallades a daus petits, salpebrem i afegim el vi. Ho deixem durant 10 minuts a foc mig i afegim les gambes pelades. Remenem durant 5 minuts amb l'ajuda d'una cullera de fusta i afegim una cullerada de Maizena, per espessir, i el formatge cremós. Remenem i esperem a que es redueixi. Ho reservem. Mentrestant podem fer la beixamel. A una cassola posem la llet, salpebrem, afegim un polsim de nou moscada i una mica de margarina. Quan arrenqui el bull, afegim a poc a poc la Maizena i no parem de remenar –així evitarem que quedin grumolls- fins obtenir la textura desitjada. Retirem la beixamel del foc i afegim un bon raig de Pedro Ximenez. Ho remenem i ho reservem. A continuació, agafem una safata, l’untem amb oli i anem col·locant els canelons, que prèviament haurem farcit amb una làmina de pasta de caneló i una mica de farcit-. Per finalitzar tirem la beixamel per sobre i ho cobrim amb el formatge ratllat per gratinar. Aquest cop he utilitzat una selecció de 4 formatges, però podeu emprar el formatge que més us agradi. Ho posem a gratinar al forn -entre 5 i 10 minuts-, amb el forn prèviament escalfat a 200º. A l’hora de servir, posem a sobre una mica de ruca, l’amanim amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de llavors de sèsam negre.
Quin farcit més bó!! I diferent al que sempre faig, guardat queda! Em sembla una molt bona aportació... com les que sempre fas. jejejje
ResponEliminaPetons bonica
Ole, ole i ole!!! Quin farcit més bo i original... i una foto digna de tu, només al món de Juju un caneló podia sortir tan afavorit! jejeje
ResponEliminaPetonets cuca!
Sandra
La foto és una passada, cada cop t'hi llueixes més. No paro de mirar-me'la jejejje
ResponEliminaPetó!
ohhh!! segur que estan super super bons! ah i la foto fantàstica! quin art!
ResponEliminamuakis
oHHH quina foto més bonica i quins canelons de festa... Guardo la recepte.
ResponEliminaMaca que tinguis un Bon Nadal!!!
Un petonet
Amb gambes i bolets han de quedar molt gustosos, i més lleugers que els típics de carn.
ResponEliminaA veure si m'inspiro i participo ;)
La foto és preciosa i és clar, havien de portar bolets!;)
ResponEliminaMolts petonets.
HUmmmmmmmmmmmmmmmm han de ser bonissims. Una proposta molt bona per sortir dels tipics de carn:
ResponEliminaPetons
Me encantan los canelones y con este relleno de lujo!!!
ResponEliminaEstos días voy tan loca y atabalada, que me acabo de dar cuenta de que se me ha pasado la propuesta de "memories" ayyyyy que disgusto más grande, porque además es que he preparado 100 canelones para Navidad, y los tengo metidos en el congelador, es que tenía canelones para participar y participar ........ que cabeza
bsts. Maite
Que bons!!!Una proposta molt original!!! A veure si hi som a temps aquest cop....
ResponEliminaESSA FOTO FICOU O MAXIMO APETECE ABRIR A BOCA PARA ESSE GARFO.
ResponEliminaBJS
a mi els canelons típics de carn m'agraden molt, però sempre que puc intento fer diferents farcits. La teva proposta m'agrada molt, trobo que has fet molt bona combinació. Hauré de tastar-los!!!
ResponEliminaPetonets
Pues me parece un relleno divino. No sabía que eras tan obediente, si lo sé me paso por allí para mandarte un poco, eso se me da fenomenal :D
ResponEliminaBesos cielo
Me encanta el relleno!!!, y esa foto está para robar el bocado. qué aspecto tan rico. Un beso y feliz Navidad!!!
ResponEliminaMe gusta la presentación........... y la receta por supuesto, jajaja.
ResponEliminaBesos.
A ver, apunta pa´ca que me metes el tenedor en el ojo!! ;)
ResponEliminaESte bocado pa´mí, y el resto del plato!!
nena, que bons!!!! Ja tinc preparats al congelador els canelons per nadal, pero crec que em copio la idea de la beixamel per donar el toc original. Bon nadal!!
ResponEliminaAmb tots els ingredientes que componen el plat segur que estan deliciosos!!! MMmmm m'encanten de totes maneres els canalons!!
ResponEliminaPetons
Va que els canelons de la mare de l'Alba si que t'agraden (shhhhhht!! se m'ha escapat...).
ResponEliminaAquests han de ser bons, no, el següent!! i la foto m'encanta.
quin és el formatge samsoe?
Tenim el farcit dels nostres a punt, a viam si ens hi posem!
petonets
M'agraden són una versió diferent i alhora menys calòrica.
ResponEliminapetons
Me encantan Judith, y la foto es realmente chulísima. Venía más que nada a desearte Felices Fiestas y que el próximo año os traiga lo mejor.
ResponEliminaUn besazo
Em quedo amb la teva versió Judith! això de posar-hi cervell i fetge ....també els hagués avorrit jo! La teva proposta és més lleugera i més agraida pel temps!! un contrast que no falla mai!! petons
ResponEliminaQue bona aquesta combinació...molts petons
ResponEliminaMolt bons! estaven molt bons!
ResponEliminaPer cert, ahir hi havia un hastag al twitter que anava dels canelons...
Mis preferidos son los típicos de carne, pero estos tampoco les digo que no! Un relleno delicioso! Bss
ResponEliminaYo quiero comer esos canelos hoy, por favor!!!! Qué cosa más rica, se me ha hecho la boca agua, Judith!!!!
ResponEliminaBueno, te deseo una muy Feliz Navidad, que la pases genial en compañía de los tuyos!!
Besos.
En cuanto he visto el titulo, he pensado, esto debe de estar bueniiiisimo, ¿a que si?
ResponEliminaVoy a prohirme el visitarte antes de las comidas, jajaja
Un besazo y Feliz Navidad
solo con ver ese bocado se me hace la boca agua, yo los puedo preparar sin gambas y seguro que tambien quedan deliciosos :)
ResponElimina¡Feliz navidad!!!
Que bons Judith!!!! Han de ser boníssims! Nosaltres hem fet els tradicionals. Precisament avui n'hem menjat per dinar. Em vaig reservar una mica de carn sola per un dia d'aquests bullir unes quantes plaques i així poder fer-ne les fotos per publicar la recepta pel repte d'aquest mes, ja que els del dia de Sant Esteve els tinc congelats i aquell dia, amb els nervis de que tot hagi sortit perfecta, els convidats i tot plegat a vegades no tens temps per fer les. O sigui que d'aquí uns dies la publico.
ResponEliminaUna forta abraçada i que passeu un molt bon nadal. Petonets guapa!
Que bons! Això de posar Px a la beixamel m´ha agradat molt! Tinc els meus canelons ben pensats, em falta el dia per posar-los en pràctica!
ResponEliminaBones festes
Crec que va ser una bona idea demanar consell al facebook...No hi ha cap ingredient que no m´agradi.
ResponEliminaDe bolets han de ser boníssims i segur que no es fan gens pesats!
ResponEliminaMmmm nena quina pinta!! :D Jo els canelons convencionals els tinc avorridíssims, no pel fetge o cervell (que els meus avis no en posen... crec) sinó perquè sempre són iguals! Els teus sí que em tempten jaja!!
ResponEliminaUn petonet guapa, i bon Nadal!! :D :D
Com m'agraden els canelons de tot tipus!! I aquests han d'estar de muette!!
ResponEliminaAra bé, si la meva mare els hagués fet amb fetge i cervell segur que no m'agradarien tant. No és per res, però tela amb la teva mare!!!!
La foto molt xula i mira que els canelons no solen ser molt fotogènics.
Petons!
Supercaliboletaire!
ResponEliminaPtnts,
Nani
Qué rico bocado! un beso
ResponElimina¡Qué delicia!, un plato fantástico, me lo apunto.
ResponEliminabesitos guapa
Guapíssima...Bolets i foto supercalifragilística...no m'he pogut resistir!! Espero estar en forma per la propera convocatòria. No volia deixar de desitjar-te un Bon Nadal i moltíssima felicitat pel 2012. Un petó enorme.
ResponEliminawow..sounds scrumptiously tasty..
ResponEliminajust found your space Judith..love your space..
awesome posts with stunning cliks..
Am your happy follower now..:)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Quins canelons més bons!!! Aquesta decoració amb ruca li dona sofisticació... i el fa de "nyam"! Bones festes!!!
ResponEliminaA casa som molt tradicional amb els canelons, els fa en Marc cada any i sempre farcits de carn...però per mi feia aquests perfectament!! quina barreja tant bona!!!!!!
ResponEliminaMolts petonets Judith i molt bon Nadal!!!
M'encanta la combinació! i la imatge es espectacular, et felicito Judith.
ResponEliminaLa bechamel amb el Pedro Ximenez em sembla super original.
Un petonet
aquests canelons tenen un aspecte de festa gran !!
ResponEliminaen prenc nota... i
Bones festes de Nadal
Gran combinació!!!! Amb aquests ingredients no poden ser pas dolents...segur que són boníssims!!!!
ResponEliminaI la foto molt xula!!!
Que passeu molt bones festes!!!!
Petunets,
Eva.
Tienen una pinta fantástica!
ResponEliminaQuería desearte "personalmente" unas felices fiestas navideñas y un próspero año 2012 lleno de salud, trabajo y amor.
Besazos. Nos vemos en 2012!
fantásticos!!! nunca los he probado, pero hoy es la segunda receta que veo junto con la de Chez Silvia ;), es una señal, la tengo que probar
ResponEliminaFelices Fiestas, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
http://galletilandia.cultura-libre.net
Boníssims!!!la combinació de bolets, gambes i pasta queda deliciosa!!Gràcies com sempre per les vostres propostes!!!!
ResponEliminaPetons i bon any!!!!
Judith, qué maravilla. Yo hago unos parecidos y nunca me quedan tan bonitos en las fotos.
ResponEliminaLa próxima vez te los mando para que me las hagas tú, jajaja.
Feliz Navidad, niña. Pasadlo muy muy bien en Nochevieja.
Besos