>

dissabte, 23 de novembre del 2013

Flam amb gerds

El meu iaio Salva, el pare de la meva mare, era un enamorat dels flams, sobretot si anaven acompanyats amb nata. Cada cop que en menjo em recordo molt de com gaudia d'aquestes postres!

Al Bolet haig de reconèixer que som més de natilles, però de tant en tant uns bons flams sempre ens vénen de gust, sobretot si són casolans. Són unes postres molt senzilles de fer i que ens poden donar molt de joc, ja que els podem fer dolços o salats.

En aquesta ocasió la meva aportació al repte de Memòries d'una cuinera són uns flams que segueixen la recepta tradicional del bar Pinotxo, situat al mercat de la Boqueria de Barcelona. Fa un parell d'anys, pel meu aniversari, la Susana -una companya de feina- em va regalar un llibre de cuina on es recopilaven les millors receptes d'aquest local emblemàtic. Quan vaig començar a rumiar quina recepta faria vaig estar fullejant els llibres que tinc i, finalment, vaig decidir-me per aquesta, encara que hi ha unes lleugeres modificacions. Per intensificar el gust, he afegit una branca de canyella i la pell d'una llimona, a part d'afegir el toc colorista dels gerds, el resultat ha estat fantàstic! Us recomano que us animeu a provar-los, us asseguro que no tenen res a envejar als millors del món.

Moltíssimes gràcies a tots aquells que participeu als reptes de Memòries d'una cuinera, aquest mes sembla que la proposta us ha agradat molt i ja estem rebent un munt de receptes. Si us animeu a participar, recordeu que teniu fins el proper dia 28 per deixar les vostres receptes. El dia 1 us presentarem el recopilatori amb totes les participants. Us hi esperem!


Ingredients per a 6 uts.:

4 ous
2 rovells d'ou
150 g de sucre
500 ml de llet
1 branca de canyella
La pell d'una llimona
Essència de vainilla
200 g de gerds
Sucre glaç
Caramel


Preparació:

En una cassola posem la llet, el sucre, la branca de canyella, la pell de la llimona i una mica d'essència de vainilla. Ho deixem a foc mig fins que comenci a bullir i, després de dos minuts, ho retirem. En un bol batem els ous i les clares i posem la barreja anterior. Remenem fins obtenir una barreja homogènia i afegim uns quants gerds. Posem una mica de caramel als recipients i els omplim amb la crema. Per últim, coem els flams al bany Maria durant 30 minuts al forn preescalfat a 180º. Un cop transcorregut aquest temps, els deixem refredar a temperatura ambient i els posem a la nevera, perquè acabin de quallar. Abans de servir, els decorem amb uns gerds i un polsim de sucre glacé.



24 comentaris:

  1. M'encanta el flam i m'encanten els gerd.....segur que el faig!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  2. M'has donat una gran idea!!!!! Moltíssimes gràcies!!!! Aquests flams t'han quedat preciosos......mmmmm.......
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  3. Amb aquests ingredients tant aromàtics segur que ha sortit de vici!! Petons

    ResponElimina
  4. Boníssim! T'ha quedat perfecte y molt bonic!
    petons

    ResponElimina
  5. Qué bonita y debe estar riquísimo! Un beso

    ResponElimina
  6. Hola carinyet!!!!
    Doncs fan una pinta estupenda nena...jo aquest mes i el de desembre no podré participar :(
    Estic amb obres i mudançes i no em dona el temps x més!!
    Molts petonets

    ResponElimina
  7. Les receptes del Pinotxo son de les que no fallen!! Es tot tan bo alla... Els flams tenen una pinta increible. Petons!

    ResponElimina
  8. Que bons aquests flams! tenen una pinta estupenda!

    ResponElimina
  9. Doncs t'haig de reconèixer que jo soc més de flams, i si pot ser amb nata, jeje!
    Aquesta versió teva del del Bar Pinotxo es veu espectacular, i amb les teves modificacions segur que està de vici!

    Petons!

    ResponElimina
  10. Doncs jo també sóc més de flam, com el teu avi. Les natilles no m'agraden gaire, per la textura que tenen. El teu flam té un aspecte deliciós, segur que us el vau cruspir de seguida! Petons

    ResponElimina
  11. mmm... acompanyat amb gerds!!! a mi el flam m'encanta!!

    petonets

    ResponElimina
  12. Si el Salva veiés la recepta ja saps què diria, no? Ole, ole.:DDDD
    El flam m'agrada i si hi afegeixes gerds ni t'explico!!!
    Molts petonets guapíssima.

    ResponElimina
  13. Soc com el iaio Salva, un bon flam cassolà està molt millor amb nata (de casa és clar :o)), molta nata... i gerds! és la meva combinació favorita.
    La receta del pinocchio no l'he feta mai però ara ja no tinc excuses...
    Molt bona setmana!
    Palmira

    ResponElimina
  14. El toque de las frambuesas además de color aporta mucho sabor y frescor a la receta, me gusta mucho tu "toque" :)

    ResponElimina
  15. Que ricura!! Me encanta.. el toque fresco de las frambuesas, a ver si este mes, logro llegar ...a un flan decente!

    Mil besos preciosa.

    ResponElimina
  16. Quina pinta!! Amb la fruita natural que li aporta un toc d'àcid i dolç alhora, molt bo!
    Marta

    ResponElimina
  17. A casa ens agrada per igual les natilles i flams, així que m'apunto aquesta versió!!! Ideal pels petits de casa:)

    ResponElimina
  18. Que original Juju!! Segur que la barreja de fruita cuita amb la fruita fresca per sobra ha de ser impressionant!! Ets una artista!! Tinc pendent una recepta de flam de coco pero no se si arribaré per el Memories d'aquest mes :(
    Petonets guapa. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  19. Com m'agraden els flams! i els gerds també! aquesta combinació és molt original i segur que el contrast de sabors, ideal!

    ResponElimina
  20. Combinacio guanyadora!!! Aixo si, jo com el iaio Salva, trobo que li falta una bona muntanya de nata a aquestes delicies per acabar de ser el millor flam del mon ;-)
    Un petonas bonica

    ResponElimina
  21. Una proposta ben origianl i deliciosa, segur.
    Bones festes maca

    ResponElimina