>

diumenge, 31 de maig del 2020

Poke bowl de tonyina

Fa molts anys que m’agrada molt menjar tonyina i salmó cru i, per sort, des de fa uns anys, a l’Yves també li agrada molt. De fet, l’estiu passat vam estar de vacances amb el Boletet a Japó. Allà vam gaudir de valent amb la seva gastronomia, ja que com bé sabeu un dels seus aliments més valorats és el peix cru, juntament amb la carn de Kobe.

Doncs bé, ara que ja comença a fer calor, que seguim confinats a casa i que segurament el que més ens bé de gust es acostar-nos poc als fogons, us proposo un plat molt senzill, però que és molt bo i versàtil, doncs el podeu fer amb infinitats de combinacions. Com veureu, jo he barrejats productes orientals amb productes més frescos, com el mango o els nabius, però cadascú pot adaptar la recepta als ingredients que més li agradi o que siguin de temporada.

El Poke bowl és un plat d’origen Hawaià, encara que fa uns quants anys que al Japó és un dels plats estrella, fins i tot ha arribat a estar a punt de desbancar el sushi. Doncs bé, aquest plat és originari dels pescadors de Hawaii, que bàsicament el que feien era fer un àpat amb uns daus de peix cru i l’acompanyaven de qualsevol altre aliment que tenien a l’abast. En realitat poke vol dir “tallar” en hawaià. 

Des de fa un temps s’ha posat molt de moda a les xarxes socials aquest plat i, fins i tot, a Barcelona hi podeu trobar uns quants restaurants especialitzats. Però si us sóc sincera, no fa falta que aneu enlloc, només haureu d’invertir uns quants minuts per tenir un àpat excel·lent. Només haureu d’anar a comprar un bon tall de tonyina fresca al mercat o a la vostra peixateria de confiança i posar una mica imaginació per obtenir una bona combinació. El resultat serà un plat molt complert, ràpid i ple de vitamines que us servirà per combatre la calor.

Espero que us animeu a fer-lo ben aviat, us asseguro que no us decepcionarà la combinació.


Ingredients per a 3 persones:


300 g de tonyina vermella 
1/2 mango
1 alvocat al punt
Nabius
4 raves
200 g d’arròs integral
50 g de quinoa
20 g d’espelta
20 g de llavors de xia
6 tomàquets cirerols
Llavors de sèsam torrat
Llavors de sèsam negre
5 c/s d’oli de sèsam
3 c/s de salsa de soja baixa en sal
Algues wakame
Algues negres deshidratades
Gingebre
Sal
Oli de sèsam



Preparació:
4 hores abans de menjar aquest plat, agafarem la tonyina (prèviament congelada per evitar els anisakis), la tallarem a daus -aproximadament d’un centímetre- i els posarem en un bol, juntament amb 5 cullerades d’oli de sèsam, 3 cullerades de salsa de soja, una mica de llavors de sèsam torrat i de sèsam negre, un polsim de gingebre ratllat, si és fresc i, si no ho és: un polsim de gingebre molt, i ho deixarem reposar a la nevera. Abans de preparar el plat, courem l’arròs, la quinoa i l’espelta. La cocció dependrà del punt que us agradi menjar-la -però compteu sobre uns 10 minuts aproximadament-. Després, la reservem. Per al muntatge del plat, posem l’arròs, la quinoa i l‘espelta, juntament amb un grapat de llavors de xia i tirem una mica de sal i oli de sèsam. Ho barregem i ho deixem com a base del bowl. A continuació, agafem la tonyina que hem maridat prèviament i la posem al centre. A continuació, tallem el mango a cubs, l’alvocat a làmines de 1/2 cm aproximadament, i ho posem al voltant de a tonyina, juntament amb els raves i els tomàquets cirerols tallats a làmines, els nabius, prèviament rentats, i les algues wakame que haurem amanit amb unes cullerades d’oli i llavors de sèsam, prèviament. Per últim, tirem unes quants algues negres deshidratades esmicolades i un bon raig d’oli de sèsam.




1 comentari: