>

dijous, 15 de setembre del 2011

Escabetx de figues i mango


Doncs ja hi tornem a ser! Som dia 15 i els nois de Els fogons de la Bordeta, la Sandra i el Xavi, ens han proposat fer escabetx. Haig de confessar que és el primer cop que el faig, ja que a casa no som massa amants d'aquest tipus de "conservant". Per això, quan vaig veure que aquest mes ens proposaven cuinar escabetx vaig tardar uns quants dies a decidir-me. Recordava que la meva mare cuinava sardines en escabetx, i que a tothom li agradava molt, menys a mi, i és que no suporto les sardines. Sabeu que sóc amant dels experiments, i aquest cop no ha estat una excepció, però per sort ha sortit bé. El sabor m'ha recordat al del chutney i és que és molt similar. Us aconsello que us atreviu a experimentar amb l'escabetx, ja que podeu obtenir molt bons resultats. De moment us deixo amb la meva recepta, a veure què us sembla.

Avui les components dels rul·los de la Fletxer estem de celebració, i és que el nostre Xarvly  està d'aniversari!!! Aquest noi amb aire d'ingenu i cara de bon nen resulta que fa anys. Així que les seves "nenes" no podem deixar passar l'ocasió per felicitar-lo. Espero que siguis molt feliç en un dia tan especial. I, tot i que la festa grossa serà dissabte -que ens ho ha xivat un ocellet-, espero que avui et mimin molt, que t'ho mereixes! Sobretot desitjo que no perdis aquest humor que tant ens agrada… Ets únic! ;)


Ingredients:

1 mango
10 figues
1 ceba petita
2 grans d'all
2 fulles de llorer
Farigola
Oli d'oliva
Vinagre
Mel 
Sal
Pebre


Preparació:

Posem un bon raig d'oli d'oliva en una paella, i quan aquest estigui calent afegim la ceba tallada a làmines. La deixem enrossir una mica. Mentrestant tallem el mango a daus i les figues per la meitat. Un cop les tinguem, ho afegim a la paella, ho anem remenant amb una cullera de fusta i, quan estigui enrossit afegim un bon raig de vinagre, les fulles de llorer i un manat de farigola, uns grans de pebre, un polsim de sal i una cullerada de mel. Ho deixem a foc lent durant un parell de minuts i, quan veiem que hagi espessit una mica, ho retirem del foc. Ho passem a un recipient perquè es refredi a temperatura ambient i, després, el reservem a la nevera. Us aconsello fer-ho el dia abans, ja que els sabors guanyen en aroma.



59 comentaris:

  1. juju!! però quin escabetx més original!!! jo he estat més tradicional i l'he fet de sardines... q veig q no t'agraden gens!jajajajjajaa

    muakis

    ResponElimina
  2. Ostres, quina combinació més original! Verdures i fruita... ha de quedar molt gustós. Un experiment que té l'èxit assegurat ;)

    ResponElimina
  3. Tu i els teus experiments! A quedat molt bé.
    Petonets.

    ResponElimina
  4. No se me hubiese ocurrido nunca prepararlo asi. Una combinación inusual y a la vez original.
    Bessos

    ResponElimina
  5. Ha de ser boníssim, d'original ho es molt.
    Petonets

    ResponElimina
  6. I aquest escabetx, com te'l menjaries? Com una mena de compota per acompanyar carns, o sobre torrades...?? MMM m'has despertat la curiositat!! jaja Bon experiment :)

    ResponElimina
  7. Mmmm qué cosa más rica y original. Una combinación ganadora.

    Bss, Carmen

    ResponElimina
  8. Ets la BOMBA!!!!! jajajajaja Tenia unes ganes de veure el que ens faries... sabia que havia de ser tan original i fantàstic com tu... brutal nena, BRUTAL!! ;)
    M'encanta també com claves al Xavi! jejejeje
    Moltes gràcies per ser-hi sempre carinyet!!!!
    Molts petonets
    Sandra

    ResponElimina
  9. Els tues invents no poden sortir mai malamant!!! Molt original i bo aquest escabetx, el mango i les figues lliguen molt bé... haurem de tastar-ho no?

    Petonets bonica!

    ResponElimina
  10. Aixó es cuina experimental!!!!!
    Es tindrà que tastar.
    Una abraçada guapa.

    ResponElimina
  11. Una receta muy original, me encanta. Me la apunto para probar.
    besitos

    ResponElimina
  12. WOW m'has deixat sorpresa! jo diria que és un escabetx afrodisíac. Petons

    ResponElimina
  13. Quin escabetx més original, mai l'havia vist amb fruites. Avui m'estic enduent més d'una sorpresa amb totes les propoistes :)
    Petons!

    ResponElimina
  14. Visca la innovació. Si n'ha sobrat el vull tastaaaaaaaaaaaaar!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  15. ¡Impresionante! Me ha encantado esta pedazo de receta.

    ¡Petonets guapa!

    ResponElimina
  16. Nunca se me habría ocurrido esta receta.
    Me la apunto...
    Besos.

    ResponElimina
  17. Ahir ho vaig provar... molt bo! A més, la jud va seguir innovant... ho va posar sobre un filet ben bo!

    ResponElimina
  18. M'he quedat impressionda i amb moltes ganes de tastar-ho! No imagino gens com deu quedar però fa una pinta tremenda!!Quina imaginació que tens!!

    Miiil petonets guapaaaa!!

    ResponElimina
  19. Bueno...bueno aixo si q es original, diferent i mai vist.
    Petons

    ResponElimina
  20. Es que no puede ser más que un éxito...eres la mar de original mijer!!! me imagino cómo debe estar de sabor!!!

    ResponElimina
  21. por acá sí somos de escabeches pero la verdad es que me da fiaca prepararlo y termino comprándolo hecho... :o(

    ResponElimina
  22. Quina bona combinació!!! Atrevida! Me l'imagino com acompanyament d'un bon bistec a la planxa, o pollastre... com l'has comparat al chutney!!!
    El probaré!
    April's Kitch

    ResponElimina
  23. A eso le llamo yo un escabeche rompedor. Y por supuesto buenísimo, me encanta niña.
    Besazos

    ResponElimina
  24. Que buena receta, supero original ya me imagino el sabor, Delicioso!!.
    Bss

    ResponElimina
  25. Ohh m'has diexat ben sorpresa!! que guai, és un escabetx molt innovador! i segur que boníssim :D petonets guapa!

    ResponElimina
  26. Bonissim!!! Quan he vist el nom de la recepta, de seguida he pensat en el chitney... pero al veure en detall....mmmmm... he flipat!!! Ets una crack!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  27. Doncs m'ha picat moltíssim la curiositat. Aixó ho he de tastar!!!
    Un petó,
    Esther

    ResponElimina
  28. Qué original ese escabeche. La verdad es que me ha encantado!!!. Un beso.

    ResponElimina
  29. Quina combinació tan original, sempre em sorprens!

    ResponElimina
  30. Jolin!! dolç escabetxat!! i figues i mango!! quina combinació més bona!! la veritat és que no m'imagino el gust! ho hauré de provar de fer així sabré del cert quin gust té! petons

    ResponElimina
  31. Que bó aquest experiment!!! quina explosió de sabors, entre dolç, salat, àcid... m´encanta. Molt bona proposta.Petons,

    ResponElimina
  32. Judith, qué bueno y qué original.
    Tanto tiempo desenchufada de blog y cuando vuelvo me encuentro esta receta tan estupenda.
    Besos

    ResponElimina
  33. Sorprenent escabetx, no m'ho podia imaginar.

    Petons!
    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  34. No podía imaginar algo así. Te felicito por tu iriginalidad. Estoy abierta a todo. Pienso probarlo y se que será delicioso. Besos

    ResponElimina
  35. Què vols que et digui?? Un dia gairebé ens fas plorar amb el que escrius, l'altre ens deixes mossegant la pantalla i avui fas de mega crack, com no em d'estar enganxats al teu bloc???..què tremolin les estrelles michelin que aquí arriba l'estrella rulera!!!
    Mira que jo vaig pensar fer-ne de pera però no em va acabar de fer el pes, aquest teu té una pinta b..bestial!!
    Petons!

    ResponElimina
  36. como estoy disfrutando hoy la de ideas en un solo dia que he podido copiar je,je la tuya va directa a pendientes ,no se me hubiera ocurrido nunca,me encanta
    peto

    ResponElimina
  37. ACHEI ESSE ESCABECHE BEM ORIGINAL....DEVE SER UMA DELICIA.
    BJS

    ResponElimina
  38. eh Judith i la carn o peix on es? ja veig que et dindre que regalar unes dorades per acompanyar aixo tan bo que has fet jeje. molts petons

    ResponElimina
  39. Madre mia Juju esto si que es un plato 10......... me encanta es muy atrevida esta receta, besos.

    ResponElimina
  40. A mi tampoc m'agrada, el meu pare feia el bacallà i em molestava molt l'olor, peró s'ha d'obrir la ment a nous sabors.

    Petonets

    ResponElimina
  41. Hoy si me has intrigado con los sabores, tengo que probarlos en ese escabeche tan bueno que has hecho!!!

    Te dejo un gran abrazote preciosa...y que disfrutes del casi fin de semana :D

    ResponElimina
  42. T'he de dir que m'has sorprés. Això sí que és ser atrevit! Bona ocurrència. No dubto que deu estar boníssim.
    Petons

    ResponElimina
  43. Que original este escabeche, como tu bien dices debe recordar al chutney, al utilizar el vinagre junto a la miel, sin duda hay que probarlo! muchos besos

    ResponElimina
  44. Qué original Judith, nunca se me habría ocurrido hacer un escabeche de frutas!! Una excelente idea. Gracias por tu visita. Un abrazo. Alicia.

    ResponElimina
  45. De figues i mango??? super original!!!!
    Petonets guapa

    ResponElimina
  46. esta combinación de sabores es muy original, como guarnición para carnes debe de quedar genial

    ResponElimina
  47. Yo tampoco soy de hacer escabeches, pero no porque no me gusten, es solo falta de costumbre. Mi suegra hacía de merluza y le salía exquisito. Con higos nunca se me hubiera ocurrido!
    Cariños

    ResponElimina
  48. Boníssim nena... M'has ben sorprès amb aquest escabetx... Que bo!
    Gràcies per participar!
    Petonarros!

    ResponElimina
  49. Me encantan tus experimentos Juju y encima os habeis puesto de acuerdo para cocinar cosas que puedo comer ummmmm
    Besitos enrulada

    ResponElimina
  50. L'escabetx més original que he vist mai. No esperava menys de tu!!!
    Saps que sóc una autèntica addicta a les figues???
    Petonets i bon cap de setmana!!

    ResponElimina
  51. Però com es pot ser tan original? Jo que venia a veure un peix o alguna carn en escabetx.... i em trobo fruita! M´has impresionat, Olé!
    PEtons

    ResponElimina
  52. Ai rulera ruleraaaaa!! Q em fas posar vermell i q se m'humitegin els ulls! Moltes gràcies!!! En Charlie no seria ningú sense les seves Àngels! ^_^

    ResponElimina
  53. Molt original! Tens raó, s'ha d'experimentar perquè sorprén gratament.
    Petons.
    Belén

    ResponElimina
  54. Vaja, vaja...ja tenia raó quan et vaig coronar la "Reina del Mango". Ésclar, en escabetx no podia faltar...

    ResponElimina
  55. Que receita original Juju, confesso que fiquei curiosa;)
    Um beijinho.

    ResponElimina
  56. Te llevas el premio al más original! Como me intriga... habrá que probarlo! Besos

    ResponElimina
  57. Iep!
    Téns tota la raó del món quan dius que sembla un chutney. Quan ho he llegit, ho he vist clar. Original i, certament, atrevit!
    Amb què el faries servir? A mi se m'acut amb carns blanques, rotllo pollastres o porc, i no massa guisades. A la sal, per exemple?

    Genial!

    ResponElimina
  58. Lídia: les receptes tradicionals s’han de conservar! ;) ni que siguin de sardines!!! Jijiji
    Gemma: a nosaltres ens va agradar molt
    Gemma: jijiji, no m’hi puc resistir!
    Nica: ya sabes que me encanta experimentar!
    Carmen: i està molt bo!
    Anna: a casa el vam menjar amb un filet fet a la graella i amb torrades i formatge brie! Estava boníssim.
    Carmen: nos sorprendió el contraste que queda!
    Sandra: no em perdria per res del món la recepta del 15!!!!
    Ribereña: aix nena, que si que surten malament sí! jajajajajajaja
    Isabel: doncs no dubtis en fer-ho!!! Estic convençuda que t’agradarà!!!
    Dadá: ya me contarás
    Sweet: no ho descarto que sigui afrodisíac! Jajajajajaj
    Anniki: això és el més bo de la recepta del 15!!!
    Moni: al final el vas tastar!! ;P
    Zaida: y encima es vegana! Jijiji
    Rosaleda: me costó un montón decidirme!
    Yves: jajaja, quina barra tens! Fent dentetes! Aiaiaiaiai
    Alba: doncs l’has de fer, perquè ja veuràs que bé queda !!!!
    Neus : ;)
    Rosilet : los contrastes de la fruta con el vinagre ligan a la perfección!
    Sole: pues es muy fácil! A ver si te animas cunado la peque nazca
    Frederique: ja m’explicaràs
    April’s: doncs sí, nosaltres l’hem acompanyat amb un filet de bou i quedava genial! Molt melós tot el conjunt
    Pilar: jajajajaja, ya se puede retirar Adrià! ;P
    Tita: gracias guapa
    Bet: doncs sí, t’aconsello que experimentis amb fruites i verdures!!!! ;)
    Sònia: és molt similar! Encara que el tipus d’espècies que he utilitzat és diferent
    Esther: ja m’explicaràs
    Donibaneko: sí, el contrast de sabors és boníssim
    Anna: pues si lo pruebas aun te va a gustar más!!! ;)
    Cristina: gràcies bonica
    Roser: espero que t’agradi!!!!
    Ana: bienvenida guapa!
    Ana: és molt diferent, però queda boníssim
    CCMA: el sabor recuerda un poco al del chutney, aunque al cambiar las especies no es tan oriental.
    Paula: jajajaja, tu Paula vindríes ni que publiqués un bikini !!! ets un solet. Ara has de fer el de pera !!!
    Miquel : doncs ja em donaràs la teva opinió
    Sao : muito obrigada
    Francesc: doncs amb un peixet dels teus ha de quedar boníssim !
    Tere : pues cuando lo pruebes te va a gustar más!! ;)
    Artemisa’s: de bacallà?? Potser aquest si que m’agradaria!
    Mayte: estoy convencida que te gustará! Ya me contarás
    Anna: d’això es tractava, no? ;)
    Eva: sí, es muy parecido
    AQHMC: pues intenta hacer alguno con frutas y me cuentas!
    Ingrid: ens va agradar molt!
    Zeditas: sí, la comimos con carne roja y con queso, y casaban muy bien
    Erika: el toque dulzón de los higos és fantástico.
    Marina: gràcies!
    Heva: sí! es ideal para ti, no lleva carne ni pescado!! ;P
    Albota: jajajajajaja, saps que m’encanta experimentar! Sort que va quedar bo! Sinó em jugo el divorci ;)
    Anna: doncs si el fas encara et sorprendrà més!!!! estava boníssim
    Xarvly: que fariem sense tu?? Ets el millor!
    Belén: sí, a vegades per por al fracàs no experimentem, però de tant en tant ens hem d’atrevir!!!
    Cristina: jajajaja, saps que fins fa poc no m’agradava el mango??? Mira’t l’entrada dels flams de mango… ;)
    Duxa: muito obrigada
    Salome: jajaja, no hay premio, bueno sí, vuestros comentarios!! ;P
    Massitet: Doncs el vam acompanyar amb un filet de bou fet a la graella i també amb formatge brie. Les dues versions ens van encantar!!!!

    Molts petonets i gràcies pels vostres comentaris

    ResponElimina