>

divendres, 17 de gener del 2014

Macarons de gerds

Aquest any, per motius laborals, he viatjat molt a París; una ciutat que sempre m'ha encantat. Quan viatjo, si tinc temps, m'agrada anar als supermercats i comerços alimentaris d'allà on sóc allotjada; així trobo aliments típics o diferents als que tinc a l'abast normalment, encara que avui en dia és fàcil trobar de tot; com a mínim a Barcelona. 

També m'encanta buscar llibres o revistes de cuina. En el cas de París no ha estat una excepció, cada cop que he tornat al Bolet he vingut amb la maleta plena. De fet, el Boletet cada vegada que li dic que haig de viatjar, em diu "mama, què portaràs aquest cop?". Sabeu de sobres que sóc una mama dèbil i no puc resistir-me de portar un detallet que es pugui degustar pel Boletet i per l'Yves

Fa molt de temps que la xarxa i les pastisseries van plenes de macarons, uns dolços que us haig de dir que m'agraden més de veure que de menjar. Sempre he cregut que són molt vistosos, sobretot aquells de colors cridaners. També he llegit que molts companys blocaires han tingut veritables fracassos i innumerables intents per obtenir uns macarons decents. Doncs bé, en un dels viatges a París vaig comprar un petit llibre amb unes imatges magnífiques, però us haig de dir que està a la prestatgeria des de les hores. I és que tenia tanta por de fracassar fent macarons que no m'he atrevit. 

Com molts de vosaltres ja sabeu, l'Alba de Le fabuleux destin du xocolat fa un any que va decidir fer un canvi radical a la seva vida i va obrir un obrador a Sentmenat, Galette, on cada cap de setmana imparteix cursos molt interessants. Fa temps que esperava un curs de macarons, ja que sabia que seria la mestra ideal, i us haig de dir que la meva intuïció no ha fallat. Aquest passat cap de setmana va ser el gran dia i, juntament amb l'Eva d'El cullerot festuc i la Su de l'Espai de cuina Su2311, vam tenir una classe a mida que va durar 4 hores!!!! Això sí, crec que si no hagués tingut un rellotge a prop no m'hagués cregut que haguéssim estat tant de temps. Amb l'Alba la classe es va fer molt amena i qualsevol dubte era resolt a l'instant. Tant l'Eva com jo ens estrenàvem amb en el món dels macarons, però la Su ens portava avantatge i ja n'havia fet. No sé si vam tenir la sort dels principiants o és que la recepta es infal·lible, però us haig de dir que van sortir un munt de macarons i a quin d'ells més bons: xocolata amb coco, gerds, albercoc i praliné. 

A continuació, us deixo la recepta dels macarons i un dels farcits, però us adverteixo que aquest tipus de dolç accepta innumerables varietats i molt de joc. Espero que tots us animeu a fer-ne, i si sou una mica porucs com jo no dubteu ni un instant en fer el curs de Galette, veureu com us semblarà més difícil fer un parell d'ous ferrats que no pas aquest dolç.

Molt bon cap de setmana a tothom, us espero la propera setmana amb un nou experiment.


Ingredients macarons: 

300 g d’ametlla molta marcona
300 g de sucre glacé
110 g de clara d’ou
Colorant alimentari
1 c/p de cacau en pols
300 g de sucre 
75 g d’aigua mineral
110 g de clara d’ou


Ingredients farcits:

250 g de nata líquida 35%
250 g de polpa de fruita de gerds
400 grams de xocolata blanca
3,5 fulles de gelatina


Preparació: 

Primer de tot prepararem el massapà. Agafem l’ametlla i el sucre glacé i els triturem junts. A continuació posem la barreja en un bol, afegim la clara i barregem. Un cop obtinguda una barreja homogènia, afegim una mica de colorant alimentari o el cacau en pols, en el cas dels macarons de xocolata, i ho incorporem. Seguidament farem el merengue italià. En una cassola posem l’aigua i el sucre. Mentrestant, en el bol de la batedora posem les clares. Posem la cassola a foc fort i sense remenar anem mirant la temperatura. Quan l'almívar arribi a 115ºC, posem a muntar les clares a velocitat alta fins aconseguir pics suaus. Quan l'almívar arribi a 118/120ºC, el retirem del foc i deixem que explotin les bombolletes que s’hagin format amb l’almívar. Baixem la velocitat del la batedora, aboquem l’almívar amb compte fent que el rajolí toqui el bol per evitar que les varetes escampin l’almívar per les parets i no arribi a lloc. Pugem la velocitat i batem uns minuts més fins obtenir un merengue ferm. Posem el merengue en un bol juntament amb el massapà i barregem amb moviments envolvents. Un cop barrejat, la textura serà una massa dura. Els macarons no ens quedarien prou llisos. Perquè això succeeixi caldrà fer el “macaronage”, aquest consisteix en remenar la barreja fins obtenir el punt adequat. Hem d’anar en compte de no passar-nos o els nostres macarons s’expandiran massa. En una safata per anar al forn posarem un paper amb la plantilla de les circumferències, aproximadament uns 4-5 cm de diàmetre. En una màniga pastissera posem la massa obtinguda i anem omplint la plantilla. Un cop fet deixem caure suaument la safata per evitar bombolles d'aire dins els macarons i els deixem assecar uns 30 minuts. Per comprovar si estan secs podeu tocar la superfície amb un dit i, si aquest queda net, és que estan al punt per enfornar-los. Per últim posem els macarons al forn preescalfat a 140º amb l'opció de ventilador. Un cop cuits, els deixem refredar.


Preparació farcit:

En un bol amb aigua posem a hidratar la gelatina. Posem la xocolata blanca esmicolada en un recipient i reservem. Posem a bullir la nata amb la polpa de fruita al foc amb un cassó. Un cop arrenqui el bull, apaguem el foc, ho retirem i aboquem el contingut sobre la xocolata del bol en tres temps. Escorrem la gelatina i l'afegim dins el bol. Ho remenem tot amb l'ajuda d'una espàtula fent cercles de dins cap enfora i ho deixem refredar 12 hores a la nevera abans d'utilitzar. És important protegir aquesta crema amb un film transparent a pell per evitar tenir crostes a la superfície.

Per últim, un cop refredats els macarons busquem que els diàmetres obtinguts siguin similars i fem parelles. Carreguem una màniga pastissera amb la crema i farcim els macarons. Els deixem reposar abans de degustar. És recomanable fer-los d'un dia per l'altre, ja que aquests guanyen en sabor.



31 comentaris:

  1. Son los primeros?, están impresionantes, y el relleno es perfecto para mi gusto. Me quitó el sombrero amiga, ahora puedes decir que no se te resiste nada.
    La foto es divina
    Besazos

    ResponElimina
  2. Judiths son preciosos! Besos y buen finde!
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
  3. Valenta, t'has atrevit amb els macarons!!! A mi em van portar molts mal de caps, i finalment els vaig aconseguir, però trobo que ... me n'he cansat... però no de probar-los eh!!!!! això si... de gerds no n'he menjat, i segur que son genials.
    T'han quedat de nota, perfectes, sense imperfeccions i amb peu! un 10!

    ResponElimina
  4. Judith prueba superada y ademas con una mestre como la Alba exito seguro.
    Bon cap de setmana
    Peto

    ResponElimina
  5. Són molt monos els macarons, però no n'he menjat mai ni n'he fet mai... És un pecat suposo!! hehehe
    Si mai em decideixo, m'apuntaré al curs de Galette :)
    Petons!

    ResponElimina
  6. Noia, han quedat perfectes!!! Tens raó, crec que anar a una classe de macarons és indispensable per agafar el punt i un consell: heu de practicar tot seguit perque us quedi el métode ben clar :o)
    Per cert, han quedat molt més llissos que els de Lenôtre que m'han deixat una mica decepcionada per tot el que m'havien dit !!!
    I ja saps que quan tornis a Paris ens prenem un café ???
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Palmira, ara de moment tinc altres destinacions per viatjar, però si torno a París i tinc temps t'aviso!!! :)

      Elimina
  7. No he provat mai aquest dolç tant de moda, a veure quan trobo l'ocasió! jejj Crec que t'han quedat genial i deuen ser deliciosos! petons

    ResponElimina
  8. Jajaja estas perduda ara ja amb els macarons, i com tu dius els farcits son incontables.

    Bon cap de setmana
    Petons

    ResponElimina
  9. Impressionant Judith!!! Una professional!!! Jo no em veig amb cor... potser haure d'anar a visitar l'Alba ;-)
    Un petonas!

    ResponElimina
  10. No vulguis saber l'enveja que em fas Judith!! Em vaig assabentar tard del curs, i em vaig quedar amb les ganes d'anar-hi! I el pitjor és que a sobre em fa ràbia perquè podríem haver coincidit i veure'ns en persona, que m'hagués fet molta il·lusió... potser al proper?
    Enveges apart, t'han quedat espectaculars, ningú diria que és el primer cop!!

    Petonets, i bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Victor, no dubtis en fer el curs, de veritat que val la pena!!! En una altra ocasió serà...

      Elimina
  11. Ja us vaig veure "con las manos en la massa"! Quina passada, us van quedar de conya, encara que amb la super profe no m'estranya! :D
    A mi això dels macarons em fa una mandra... acceptem una caixeta! :P
    Petonets guapa
    Sandra

    ResponElimina
  12. Tenen una pinta genial!! jo em vaig atrevir en una ocasió però he de tornar a fer-los!! =)

    ResponElimina
  13. Ummm, m'encanten els macarons. Tan de vista com de gust. Els teus són de professional!!

    ResponElimina
  14. Qué geniales te han quedado!! estás hecha toda una repostera gourmet ;) Bss

    ResponElimina
  15. Judith, pel que sembla tots els bloguers tenim els mateixos "vicis"...! A mi les visites a París gairebé m'atordeixen: hi ha tantes pastisseries per veure, tantes coses per endur-se! Si encara hi has de tornar alguna vegada, et recomano una visita a la Librairie Gourmande: és petita però "matona"! Ah... i felicitats pels macarons! T'han quedat molt bé!
    Una abraçada,
    Oriol

    ResponElimina
  16. Ohhhh nena!!! plas plas plas, i ara la ola ola ola!!!! Molt be Judith felicitats!!! ara no pararas...jejeje Petonets

    ResponElimina
  17. Nunca me atrevi a fazer .
    Ficaram lindos ...lindos,adorei
    Bom fim de semana
    bj

    ResponElimina
  18. Segur que va ser una classe super interessant, 4 hores aprenent a fer macarons!
    Ara ja seràs tota una experta en macarons :)

    ResponElimina
  19. ES veuen perfectes! m´agrada el farciment de gerds.

    ResponElimina
  20. Hace siglos que no hago macarons, casi al principio del blog, fueron mis últimos, por capricho de mi Madre...a mi también me gustan más verlos, que comerlos, pero son tan hermosos y estos tuyos tan delicados, que tengo que asistir a un curso con Alba...sin pensarmelo dos veces a la vuelta!

    Un beso enorme Neni...

    ResponElimina
  21. No hi ha res que s'ens resisteixi! Jaja! Un curs genial amb la millor companyia!
    Quin serà el proper? :)
    Petunets
    Eva

    ResponElimina
  22. Te quedaron maravillosos!....de vicio!.....me encantaron.......Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  23. Sencillamente...FANTASTICOS!!!
    Estan tremendos!!!
    Muchas gracias por compartirlo con nosotros. Saludos!

    ResponElimina
  24. És veuen deliciosos!!! encara no m'he posat mai amb els macarons... hauré de provar! bona setmana

    ResponElimina
  25. Els macarons són la meva assignatura pendent. Els teus es veuen perfectes!
    La propera vegada que vagis a Paris m'avises i et porto les maletes.
    Demà publico la meva participació a Memòries.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  26. que chulos t'an quedat Judith que bons oi?jo els he fet un cop quina diferencia amb els teus m'encanten
    besades

    ResponElimina
  27. Que macos que et van quedar! Són una passada i segur que estaven de vici!!!

    Petonets!

    ResponElimina