>

diumenge, 31 d’octubre del 2010

Panellets

A casa sempre ens ha agradat molt celebrar qualsevol festa, i més si es tracta d'una de ben tradicional, com la Castanyada. Ja fa uns quants anys que des dels Estats Units s'ha importat la festa de Halloween, i tot i que la trobo molt original, nosaltres preferim celebrar la nostra Castanyada. Sóc del parer que no hem de deixar perdre les nostres tradicions, així que ara que tenim a l'Àitor, espero poder ensenyar-li, juntament amb l'Yves, totes les festes que els nostres pares des de ben petits ens han ensenyat i ens han fet gaudir. Fins ara mai m'havia decidit fer panellets, ja que no m'agradaven massa, però aquest, any amb l'excusa del bloc, la meva germana Moni (Coses de Llàbiro) i jo ens hem animat a fer un post conjunt! I us puc ben assegurar que no serà l'últim! Ha estat molt divertit! I ha sigut una excusa més per fer coses plegades (encara que per sort en fem moltes!). Normalment els panellets els trobo molt pesats, i amb un ja en tinc suficient, però la Moni em va comentar que hi havia una recepta de la Carme Ruscalleda que quedava molt fina, així que la vam utilitzar i us puc de ben segur que, si la feu, us llepareu els dits! Queden molt bons, i no podreu parar de menjar panellets! Bona Castanyada.


Ingredients:

1/2 kg d'ametlles en pols
350 g de sucre
150 g d'aigua mineral
1 clara d'ou
200 g de pinyons
200 g de coco ratllat
100 g ametlla molta
250 g de cobertura de xocolata
Sucre llustre
1 llima
1 rovell d'ou per pintar
Codony
Boletes de xocolata


Preparació:

En una cassola, barregem l'aigua i el sucre. Posem a foc mig fins que arrenqui el bull i ho deixem bullir fins aconseguir textura de xarop. A continuació,  aboquem les ametlles en pols, i remenem sense parar amb una cullera de fusta de  2 a 5 minuts més, fins que la pasta quedi ben lligada i es desenganxi. Ho retirem del foc i ho deixem refredar. Incorporem a la mescla la clara d'ou sense muntar i ho barregem bé. Deixem reposar la massa a la nevera durant un mínim de 2 hores (Nosaltres la vam deixar tota la nit). Un cop la volem treballar, l'haurem de deixar a temperatura ambient durant mitja hora, per poder treballar millor.

Panellets de pinyons:

Agafem una porció de massa i formem boles petites que s'arrebossen amb els pinyons. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega- i els pintem amb rovell d'ou diluït amb 6 gotes d'aigua. Els enfornem a 200ºC fins que quedin rossos (uns 6-8 minuts). 

Panellets de llima:

Agafem una porció de massa, i barregem el suc d'una llima. Formem petites boles i les esclafem una mica amb el dit petit fent pressió. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega- . Els enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 5 minuts). Un cop els traiem, els arrebossem amb sucre llustre i posem una boleta de xocolata.

Panellets d'ametlla:

Agafem una porció de massa i formem barretes petites que s'arrebossen amb l'ametlla mòlta. Els col·loquem al damunt d'una safata prèviament pintada amb mantega i els pintem amb rovell d'ou diluït amb 6 gotes d'aigua. Els enfornem a 200ºC fins que quedin rossos (uns 6-8 minuts). 

Panellets de coco:

Agafem una porció de massa i  barregem el coco ratllat. Fem boletes i les col·loquem al damunt d'una safata prèviament pintada amb mantega. Ho enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 4 minuts). Un cop els traiem del forn els posem a una reixa i els banyem amb cobertura de xocolata, prèviament desfeta al bany Maria o al microones (posar en un bol durant 1 minut amb un rajolinet de llet). Els deixarem refredat a la nevera durant 1hora.

Panellets de codony:

Agafem una porció de massa i formem petites boles; les esclafem una mica amb el dit petit fent pressió. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega- . Els enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 5 minuts). Un cop els traiem, els arrebossem amb sucre llustre i posem uns petits trossos de codony.




13 comentaris:

  1. uns panellets molt finets... i el de llima... hhmmmmmm

    ResponElimina
  2. Hola Judith!!!
    No es coneixem personalment, sóc la mare d'en Francesc Fos, ahir vaig menjar un pastis de formatge boniiiiiiiiiiiissimmmmm. En Frans m'ha donat l'adreça del teu blogspot , aniré mirant les teves receptes culinaries i al mateix temps provarem alguna coseta. M'ha agradat poder veure que persones joves teniu inquietuts per la bona cuina. ENDAVANT.

    ResponElimina
  3. Moni: l'any vinent més!
    Yves:tu ets el nostre conillet d'îndies
    Mare Fos: encantada! i moltes gràcies pels ànims! així dona gust seguir fent receptes pel bloc! molts petonets

    ResponElimina
  4. Me parecen un bocado exquisito. Nunca los he comido y mira que me tientan. Tomo prestada tu receta y me animo con ellos.

    Besos.

    ResponElimina
  5. Jo puc dir, que he provat de fer aquesta recepta.
    És la primera vegada que vaig panellets, i han quedat deliciosos!!!
    Enhorabona per aquest post!!!

    ResponElimina
  6. Silvia: estos estan realmente buenos! y nada empalagosos
    Tania: espero que facis més receptes! ;P

    ResponElimina
  7. Mira que a mi els panellets no em criden gaire l'atenció però provaré els de llima a veure que tal. Ja et diré el que.

    ResponElimina
  8. Jo n'he fet avui, de panellets, seguint la recepta tradicional, amb patata, perque no n'havia fet mai. Però aquesta recepta teua sona molt bé, l'hauré de provar!!!!!!!

    ResponElimina
  9. Quina passada Judith!!!
    És una recepta diferent però fa cara de ser boníssima.

    ResponElimina
  10. Quina passada Judith!!!
    És una recepta diferent però fa cara de ser boníssima.

    ResponElimina
  11. Quina passada Judith!!!
    És una recepta diferent però fa cara de ser boníssima.

    ResponElimina
  12. Quina passada Judith!!!
    És una recepta diferent però fa cara de ser boníssima.

    ResponElimina