>

dimarts, 15 de novembre de 2011

Pa de sèsam

Aquest cop quan vaig veure la proposta de la recepta del 15 vaig estar a punt d’escanyar als meus estimats nois de la Bordeta, però clar, cóm podria passar sense els milers d’e-mails i comentaris d’una de les meves rul·leres? Llavors va ser quan vaig pensar: “aquest mes serà tot un repte!”. Els que sou seguidors des de fa temps sabeu que no sóc amant de les masses, i no perquè no m’agradi fer-les. El problema que hi veig és que per obtenir un bon resultat haig de deixar un temps de llevat i això em posa una mica nerviosa. Sóc d’aquelles persones que m’agrada controlar-ho tot al moment, i clar, amb el pa no és possible.

La meva última adquisició ha estat un llibre que es diu Paso a paso repostería y panadería. És un llibre que té unes receptes molt fàcils de pastissos, pa i alguna coseta salada. Les fotos ajuden molt, t’ensenyen pas a pas com fer-ho. Quan el tenia a les mans en realitat només el volia xafardejar , fins que vaig veure que tenia uns pans molt fàcils i amb una pinta increïble -ideals per la recepta del 15-, i no vaig poder resistir-me a dur-lo a casa. A més el meu assessor culinari em va dir “mama compra’l, et fa falta!” o com a mínim és el que jo vaig deduir de la seva mirada, aquesta és l'avantatge d’anar a comprar amb un nen de 15 mesos...

La recepta original porta llavors de rosella, llet en pols i llevat sec, però a casa no tenia aquests ingredients i vaig decidir substituir-los per llavors de sèsam negre, llevat fresc i llet descremada. El resultat em va sorprendre fins i tot a mi. Aquest cop no us diré com estava, mireu la foto i opineu vosaltres mateixos.


Ingredients:

250 g de farina de força
1 c/p de sal
2 c/s de llet descremada
1 1/2 c/s de sucre
2 c/s d'oli d'oliva
175 ml d'aigua tèbia
5 c/s de llavors de sèsam negre
12 g de llevat fresc
1 rovell d'ou


Preparació:

En un bol, posem la farina amb el llevat -desfet prèviament amb una mica d'aigua- i ho remenem. Afegim l'aigua i amassem fins obtenir una barreja homogènia, durant uns 5 o 10 minuts. A continuació afegim les llavors de sèsam, la sal i l'oli, i treballem la pasta fins que quedi una massa elàstica i que no s'enganxi. Ho posem en un bol i ho tapem. Ho deixem reposar durant una hora o fins que dobli el seu volum -he fet servir el truc de la Moni: escalfem el forn a 50º durant uns minuts i després el tanquem-. Quan hagi llevat fem 3 porcions de massa, i li donem forma cilíndrica d'uns 25 cm, les entrellacem entre elles formant una trena. La posem en una safata per anar al forn amb paper, prèviament untat amb oli i la deixem reposar durant 30 minuts tapada amb un drap. Per últim pintem la superfície amb ou batut, diluït amb una c/s de llet i una c/s de sucre la superfície, tirem per sobre unes quantes llavors de sèsam i ho coem al forn prèviament escalfat a 200º durant 25 minuts.



88 comentaris:

  1. Aquest pa té una pinta excel·lent.
    Aneu amb compte! Fer el pa a casa crea adicció!!!
    Ho dic per experiència.

    Petons

    ResponElimina
  2. Ja està!!!ja l´he guardat al calaix del pa per esmorzar demà!!! per què demà tindrás un batallon de gent que el voldrà i m´en quedaré sense:)))
    Per si les mosques...també m´en dut la recepta, ja ja!!!Muaks

    ResponElimina
  3. Deliciós!!!!!!! :) jo també m'he ajudat dels llibres jeje però què faríem si haguéssim nascut ensenyats? segur que les coses no sortirien tan bones! el teu assessor culinari segur que ja l'ha tastat i li deu haver encantat ;)))) petonets!!

    ResponElimina
  4. Judit com estas? aquest panets es veuen fantastics, sols falta tindren un parell per berenar jeje.
    molts petons.

    ResponElimina
  5. Hola guapis!!! quin panarro. Em fa l'efecte que aquest és el llibre que tinc jo. Que potser aquesta és la recepta de la trena de llavors de rosella? buff, a mi em va encantar aquest pa. T'ha quedat de superluxu. Repte més que superat. Muak

    ResponElimina
  6. Me n'alegro que te n'hagis ensortit tan bé. Aquest pa té una pinta deliciosa. Espero que hagis perdut la por de fer masses. Aquest llibre jo també el tinc i va molt bé per veure com evoluciones amb la recepta.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Qué bien te salen los panes... se ve divino

    ResponElimina
  8. Jo també vaig estar a punt de deixar-ho correr aquest mes, jajaja, l'amassat i jo no som gaire amics xD.
    El teu pa t'ha quedat genial, te una pinta boníssima, i te encara més mèrit fet de la manera tradicional.

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  9. oh! que bé ha quedat!! ¿perque sempre tot et queda bé? ¿Tens follets que t'ajuden, per això vius a un bolet? confessa!!
    Saps que queda molt bó si t'agrada el sèsam? fer-ho amb llet de sesam en pols! en venen als herbolaris, dona un gustet super bó i a més tens un pa super enriquit amb calci ;)

    ResponElimina
  10. Te ha quedado super bien. la miga se ve deliciosa. qué ganas de hacer uno así!!!. menudas manos tienes. Un beso.

    ResponElimina
  11. A punt d'escanyar-me? jijijiji Sort que no pots viure sense mi!! :P
    A veure, sabia perfectament que et quedaria un pa de luxe, però és que realment la pinta fa salivar!!! M'encanta!! Ets una crack i pots fer tot allò que et proposis!! Ole tu!!
    Gràcies per participar preciosa meva!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  12. Té un aspecte genial i a i que m'agrada molt el sèsam, no trigaré pas a fer-lo! Magnífica aportació!!
    Petons

    ResponElimina
  13. Mare meua, vinc de veure la recepta de Silvia i ara esta....m'agrada moltissim!!! quines cosetes que feu! Nyam!

    ResponElimina
  14. Quina delícia!! m'encnta el toc del sesam al interior del pa!! jo no he tingut temps del repte, el pa i jo ens costa fer-nos amics, que hi farem, ja ho intetnaré ja...jajja petons

    ResponElimina
  15. Buf...i a tu no t'agrada fer pa? aquest es veu molt bo!

    ResponElimina
  16. Judith que bonito te ha quedado ese pan!!! Pues vaya pedazo de asesor tienes, jeje...
    Besos

    ResponElimina
  17. Pues reto superado, a la vista está. Yo no dejaba ni una miga ni una semilla. ¿se nota que soy muy muy panera?
    Buenííísimo
    Besos y abrazos

    ResponElimina
  18. juju! doncs la veritat és que fa la pinta de que estava boníssim!! per mi tb.ha estat tot un repte fer pa...!!
    Visca els reptes!!
    petonets

    ResponElimina
  19. Dons quina pinta que te, amb el sésam queda molt maco
    Petonets

    ResponElimina
  20. Dons per no agradar-te les masses, te una pinta fantàstica!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  21. Sort que no t'agrada fer pa, llàstima que ja no en quedi gens perquè m'encantaria tastar-lo. Ja ho saps: toca repetir!
    Molts petonets artista.

    ResponElimina
  22. Un pa boníssim! Ens l'hem cruspit en un tres i no res...

    ResponElimina
  23. I és a tu que no et surt el pa???? mentidera! ja en faria una bona llesca jo d'aquest!
    Per cert a l'aperitiu algun ganchito que altre hi havia!jajaja!
    petonets

    ResponElimina
  24. Un bon pa! i tant torradet... ! per menjar-lo sol!!

    ResponElimina
  25. Caspita quant'è bello! Dev'essere di un buono anche, spero di riuscire a provarlo il prima possibile... un abbraccio e buonissima giornata

    ResponElimina
  26. Tienes razón WOW ¡que pinta tiene! y eso que no te gusta hacer pan, aunque con lo que nos ha contado Moni ya se que te vas a aficionar :D
    Me gusta tu asesor, bueno eso ya lo sabes jajaja
    Un besote

    ResponElimina
  27. M'encanta el sèsam, en poso a tot arreu. Per mi, molt millor que amb les llavors de rosella ;)

    ResponElimina
  28. Doncs enhorabona!!! t'ha quedat de fàbula!! m'encanta el tall, amb aquesta molla, boníssim!!!!
    un petonàs guapa!!!

    ResponElimina
  29. Ostras doncs si que sembla fàcil!! I t'ha quedat preciòs!
    Petons

    ResponElimina
  30. Ohhh!!! que bo!!! No si, al final, t'hi aficionaràs a fer pa. El resultat encoratja, t'ha quedat genial!!!
    PEtonets guapa

    ResponElimina
  31. Tens raó amb això del pa. Es com un excercici de paciència! Però val la pena. T'ha quedat estupendo.

    Petons

    ResponElimina
  32. Es fabuloso, me estás dando un hambreeeeeeeeeeeeee

    Besos y buena semana.

    ResponElimina
  33. QUIN PÁ MES REBÓ y quin BLOG MES COMPLERT!!!
    SALUTACIONS MACA!!!

    ResponElimina
  34. Que color tan bonito! te ha quedado espectacular con cualquier cosa que le pongas encima seguro que triunfas! Bsss wapísima.

    ResponElimina
  35. Quina pinta!!! me'l imagino amb un rajolí d'oli verge...i em relameixo els bigotets!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  36. Aiii Judith quina molla que te... i el toc de sésam m'agrada molt.

    petons

    ResponElimina
  37. Te una pinta formidable! vaig estar a punt de fer-ho amb semilles de sesamo jaja pero al final vaig possar les de gallaret.
    Felicitats i petonets

    ResponElimina
  38. Guau, mai no havia vist llavors de sèsam negres!
    El color i la consistència de la motlla són espectaculars, Judith, preciós!

    Petons ++

    ResponElimina
  39. Doncs no se't dóna malament!! Petons!

    ResponElimina
  40. Quin pa més bonic i quina molla més esponjosa es veu!!
    Quina raó tenia el teu assessor, nosaltres que veure els resultats també li estem agraïts!! Gràcies boletet!! :P

    molts petonets guapa!

    ResponElimina
  41. Milers de mails??!!!!! No m'ho puc creure!
    Si t'arriba a agradar fer pa no sé què ens fas!!
    Seria un detall que el tornassis a fer i el duguessis a l'illa! Jajajajajajaja!
    També crec que m'hauries de deixar al Boletet per anar a comprar. Sempre he dit que té bon criteri.
    M'apunto la recepta, a veure quan trobo sèsam negre!
    Petons guapa!

    ResponElimina
  42. El sèsam negre no l'he provat mai encara, m'agrada molt el "colorido" que li dóna al pa.
    Apuntat a la llista de coses pendents! ;)

    ResponElimina
  43. Però com pot ser que encara no hagi passat pel teu blog? amb aquest pas que ens has preparat? Això és un pecat! hauré de resar 10 pares nostres i 10 ave marias per aconseguir el perdó!
    Jo t'entenc, jo tampoc puc viure sense els vostres comentaris, seria un blog molt trist! Per això no m'ho puc perdonar!!!!!
    Genial! doncs jo crec que t'hi entens la mar de bé amb les masses, t'ha quedat molt bé!
    Una forta abraçada bonica!

    ResponElimina
  44. Qué chulada, Judith, te ha quedado genial!!!! Tiene un color y corte fabuloso.
    Qué bien que lo intentaste, a ver si ahora te nos vuelves una panadera aficionada..... no es fácil hacer pan, me he llevado muchos fiascos, pero cuando la cosa sale bien, da mucha satisfacción. A que sI?

    Besoste, guapa!

    ResponElimina
  45. Wuwwwwww!!! Impressionant!!!La foto ho diu tot!!! M'encanta!!! ;-)
    I prova el de segol... dona-li una oportunitat... jijiji
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  46. Vaya pan mas rico este me lo comeria con una buena mermelada!!!!!!!!!!! Besitos guapa.

    ResponElimina
  47. Un pan con una pinta estupenda. La foto te ha quedado perfecta.
    Bessps

    ResponElimina
  48. como dice Anna esto crea adicción,muy buena tambien tu receta
    petons

    ResponElimina
  49. Que casualidad Judith, a mi me ha regalado este libro mi hija la semana pasada!, me ha encantado!
    Ya nos pondremos de acuerdo en las recetas:)
    El pan de sésamo se ve impresionante!!
    Muchos besos.

    ResponElimina
  50. Pero claro que tenía que sorprenderte...nada más ver esa foto y quiero salir corriendo a hacer uno...me imprimo la receta!
    Besos!

    ResponElimina
  51. em sento totalment identificat amb la teva introducció .. forner impacient i amb ganes aquest mes de de tirar-se al coll dels promotors del 15 ... i sense assessor de compres!! ... així és que m'haure d'identificar també amb els teus resultats ... i provar aquesta recepta ... es veu deliciosa i no sembla gaire complicada per començar..

    ResponElimina
  52. M'hauré de comprar aquest llibre, t'ha quedat un pa fantàstic!! A mi no m'agrada això d'amassar, no aconsegueixo mai saber si el punt és el bo o no

    ResponElimina
  53. Doncs a comprar el llibre! Es veu molt tendre.

    ResponElimina
  54. me pasa igual que a tí, muchas veces meto la pata sólo por no tener paciencia pero merece la pena ¡menudo pan! el toque de sésamo seguro que es delicioso!

    ResponElimina
  55. Esta chiquilla!, decir que no le salen las masa con la pinta que tiene el pan, madre de Dios, como me gustaría probarlo!

    ResponElimina
  56. Amb la pinta que té segur que estava boníssim, no cal que ens ho diguis.
    Petons

    ResponElimina
  57. Judith, segur que era boníssim!!!
    Doncs a mi les masses fermentades m'encanten!! Poder treballar-les amb les mans, com fermenten i augmenten de volum... és una transformació fantàstica. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  58. Dona, no cal que ens diguis com estava! ja es veu que té una pinta fabulosa!
    M'ha agradat molt això d'interpretar els ullets del boletet...i quan et fagi aquesta mirada davant d'unes piruletes o d'un iron man caríssim?

    Petons maca!

    ResponElimina
  59. Per no agradar-te fer pa, t'has superat. Té una pinta fantàstica

    Rosa Maria

    ResponElimina
  60. En saps un munt de cuina. Un pa genial. El llibre no el conec però veient el resultat.

    ResponElimina
  61. Qué bonito te ha quedado!!! me encanta!Besos

    ResponElimina
  62. Tienes dificultad con la masa y te sale este pan? Que sería si no la tuvieras?. Increible el aspecto. Me encantaria probarlo. Enhorabuena.

    ResponElimina
  63. Que bona pinta Judith, les llavors i sobretot el sèsam m'encanten en els pans i és curiós perquè de petita sempre se les treia al pa les hamburgueses ... Li deia a mi mare sense llavors d'aquestes que es fiquen a les dents jejejeje ... Com canviem.
    Petons

    ResponElimina
  64. Que sepas que en mi pueblo todavia no hacen pan los domingos... se aceptan barras tan buenas como esta.
    :P

    BESOOOOOSSSS

    ResponElimina
  65. Quina pasada de pa!!!!
    Guardam una llesqueta.
    Sou genials.
    Petons

    ResponElimina
  66. Jo també vaig treure la meva recepta d'aquest llibre, però no sé si a tu t'ha passat el mateix: vaig haver de modificar el pes dels ingredients perquè no em sortia la recepta!
    La veritat és que té una pinta increïble! I suposo que ha de ser boníssim!
    Jo també he utilitzat el sèsam, però per fer croquetes:

    Croquetas de mijo

    Quines coincidències, oi?
    Petons

    ResponElimina
  67. Aquest pa per esmorçar ha d´estar ben bó!!! M´agrada molt el sèsam al pa, té un gust genial... petons,

    ResponElimina
  68. Me encanta!

    Te ha quedado de profesional Nenina y seguro, que de un sabor insuperable, jo, yo quiero más de un trozo!!!

    Mil besos.

    ResponElimina
  69. Doncs t'ha queda't genial, te una pinta estupenda!!

    ResponElimina
  70. Judith, quiero un asesor culinario como el tuyo que me reafirme en mi necesidad de comprarme casi todos los libros de cocina que veo (por cierto, juraría que también tengo ese).

    Pues el pan te ha quedado fenomenal, me parece riquísimo es que soy una fan del pan en casa.

    un besazo, cielo

    ResponElimina
  71. mmmmm...quina pinta que té!!! Sort que ets impacient...xq sinó no sé pas que t'hagués sortit!! aquest pa està inmillorable!!! felicitats!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  72. Hola guapa tu

    segur que está molt i molt bo, m ´encanta posar sèsam per arreo

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  73. Doncs per no agradar-te fer aquest tipus de receptes t'ha quedat perfecte, jejejeje

    Petonets maca

    ResponElimina
  74. Jaja me encantó eso de que te hace falta! Como si fuera una cuestión imprescindible! Y obvio no ibas a perderte la oportunidad de comprartelo, no?
    Tengo semillas de sésamo negro en mi alacena mmmm
    Cariños

    ResponElimina
  75. Hola Juju,fico encantada com essas sementes no pão, fica um pão visualmente bonito e o sabor é estupendo!
    Mil besos:)

    ResponElimina
  76. El aspecto de esa miga es lo más parecido a la tentación que conozco!
    Para pecar y no parar!
    Besotes

    ResponElimina
  77. No hi ha res com fer una recepta que no estem acostumats i veure que tampoc no era tan complicat, de vegades em passa que em fa mandra fer segons quines receptes. T'ha quedat un pa espectacular, quins colors i quin tall més bonic. M'has fet ganes de menjar-ne un trosset. Besets.

    ResponElimina
  78. Mare meva!!!! Se'm havía passat per alt el teu pa, quina maravella, que bo les fotos diuen menja'm!!!

    ResponElimina
  79. Genial el cambio que hicistes porque vaya pinta tiene el pan.Me la apunto! Beso

    ResponElimina
  80. Judith es la bomba ¡que pinta! me ha encantado y mira que apaño te ha quedado cambiando ingredientes.
    Fabuloso guapa, besos

    ResponElimina
  81. Yo todavía no me he estrenado con el pan en casa.. me da respeto lo de cocinar pan, como mucho me he atrevido a la masa de pizza! Me gusta mucho el sésamo y el pan de sésamo más!

    Saludines

    ResponElimina
  82. Si despues de hacer ese pan no sigues es para matarte! Ya ves que agradecidas son ls masas con levadura... se hacen esperar un poco pero el resultado compensa verdad? Besos

    ResponElimina
  83. UM PÃO BEM DO MEU AGRADO, JÁ LEVAVA UMA FATIA PARA O MEU PEQUENO ALMOÇO.
    BJS

    ResponElimina
  84. Veus com va valer la pena?? Quin pa més xulo que t'ha quedat!! :D I amb sèsam molt millor que amb rosella, en la meva opinió ;)

    Un petonet guapaa! :D

    ResponElimina
  85. Nena, per no agradar-te les mases no vegis quin luxe de pà. Cada dia m'agraden més les fotos, aquesta del interior del pà estas que t'en surtes...

    Un petonet

    ResponElimina
  86. Mmmmmmm cómo me gusta este pan. Hace poco he descubierto lo ricos que son los caseros y, lentamente, me voy metiendo en este mundillo. Tengo levadura fresca en la nevera, estaba buscando una receta con la que usarla y...ya no miro más. Me quedo con la tuya para hacerla este fin de semana.

    Muchos besos y gracias por la receta :)

    ResponElimina